Με δίχτυ ασφαλείας τα self tests και τον εν εξελίξει εμβολιασμό η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό της για επιστροφή στην κανονικότητα που προβλέπει σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με στόχο μέσα σε 6 εβδομάδες να έχουν επανέλθει όλες οι οικονομικές δραστηριότητες.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Πρώτος «σταθμός» το λιανεμπόριο, με τους εμπόρους να έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, δεδομένου ότι οι συνολικές απώλειες στον κλάδο ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους και τέλος θα δοθεί η σκυτάλη στην τουριστική αγορά, καθώς έχει τεθεί από το υπουργείο Τουρισμό ως ημερομηνία – στόχος η 14η Μαΐου, οπότε εκτιμάται ότι θα είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα.
Ολοταχώς για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου
Με «οδηγό» τις υποδείξεις των ειδικών, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει την αγορά όσο το δυνατόν συντομότερα, με πρώτο στόχο την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου, ακόμη και με μία μεταβατική εβδομάδα μέχρι τις 12 Απριλίου, κατά την οποία οι αγορές θα γίνονται με τη μέθοδο του click in shop –δηλαδή εντός του καταστήματος, αλλά με ραντεβού– και στη συνέχεια το άνοιγμα θα γίνει καθολικά με κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα.
Προϋποθέσεις και περιορισμοί:
• Συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που θα βρίσκεται ταυτόχρονα εντός του καταστήματος. Το ανώτατο όριο θα προκύπτει με βάση τον κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας από πελάτες και προσωπικό.
• Αποστολή μηνύματος στον αριθμό 13032.
• Δυνατότητα μετακίνησης για ψώνια από κατάστημα του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων) μόνο μια φορά την ημέρα, προκειμένου να μην υπάρξει απότομη αύξηση στην κινητικότητα του πληθυσμού
• Χρονικός περιορισμός για την πραγματοποίηση των αγορών. Συζητείται το ενδεχόμενο να είναι τρεις ώρες.
Υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους
Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού. Και ενώ το συγκεκριμένο μέτρο έχει «παραθυράκια» καταστρατήγησης, το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών, έναν σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία των self tests. Γιατί μπορεί να είναι υποχρεωτικά για εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις επιχειρήσεις, στον τουρισμό, στην εστίαση, ωστόσο η ειλικρίνεια των πολιτών και η έγκαιρη ενημέρωση της πλατφόρμας αποτελούν προαπαιτούμενο, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να στεφθεί το εν λόγω εγχείρημα από επιτυχία.
«Καύσιμο» 3 δισ. για την αγορά
Με δύο πακέτα μέτρων συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ επιχειρεί η κυβέρνηση να στηρίξει τις επιχειρήσεις τόσο το διάστημα που παραμένουν κλειστές όσο και την επόμενη μέρα. Η πρώτη δέσμη στήριξης ουσιαστικά αφορά στην επέκταση των ήδη υπαρχόντων μέτρων, ενώ η δεύτερη προβλέπει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και εργαζομένους. Το σίγουρο είναι, ότι απαιτείται ρευστότητα για να βάλουν ξανά μπροστά οι επιχειρήσεις τις δραστηριότητές τους, καθώς οι έμποροι χρειάζονται νέο εμπόρευμα, η εστίαση πρώτες ύλες και οι τουριστικές επιχειρήσεις συντηρήσεις και επισκευές.
Ταυτόχρονα, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί και το πακέτο στήριξης της εστίασης και των επιχειρήσεων τουρισμού, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του μέτρου για τον κάθε κλάδο θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους, ακόμα και να προμηθευτούν ό,τι είναι αναγκαίο για τη λειτουργία τους.