Με τους ασθενείς με κορονοϊό να έχουν πλέον ξεπεράσει τους 2.500 και τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Από τις 08:00 πιάνουν δουλειά οι 206 ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν χθες, με την ελπίδα πως αυτό θα μπορέσει να δώσει ανάσα στο σύστημα Υγείας που έχει φτάσει, αν δεν τα έχει ξεπεράσει, στα όριά του.
Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αποκαλύπτει, μιλώντας στο iatropedia.gr, πώς θα αξιοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί που εντάσσονται από σήμερα στο ΕΣΥ, αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αύξηση των δυσεύρετων πλέον κλινών ΜΕΘ.
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε αναδιοργάνωση ιατρικών υπηρεσιών και ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ, αξιοποιώντας κατάλληλα το νέο ιατρικό προσωπικό, που για τον επόμενο μήνα θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Οι περισσότεροι γιατροί πήραν από την Δευτέρα τα φύλλα πορείας και οι υπόλοιποι σήμερα. Θα διαμοιραστούν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, ανάλογα με την ειδικότητα και την εμπειρία τους», σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.
4.590 οι ασθενείς Covid – 390 οι διασωληνωμένοι στην Αττική
Ο πόλεμος κατά της πανδημίας, που μαίνεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, απαιτεί ισχυρή συστράτευση. Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν φτάσει πλέον τους 4.590. Οι 690 από αυτούς είναι διασωληνωμένοι και οι υπόλοιποι σε απλές κλίνες νοσηλείας Covid.
Στην Αττική, με 2.575 νοσηλείες Covid σήμερα, με περισσότερες από 200 νέες εισαγωγές ασθενών σε ημερήσια βάση, εφημερίες που “γονατίζουν” από τον όγκο των περιστατικών και 390 διασωληνωμένους ασθενείς (οι 370 εκ των οποίων σε ΜΕΘ), απαιτείται επειγόντως ανάπτυξη νέων κλινών Εντατικής Θεραπείας.
Αυτό θα γίνει με την αξιοποίηση των επιπλέον 206 ιδιωτών γιατρών -πνευμονολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων- που εντάσσονται από σήμερα και θα υπηρετήσουν στο σύστημα, για τον επόμενο δύσκολο μήνα.
Πως θα αξιοποιηθούν οι γιατροί που εντάσσονται στο ΕΣΥ
Σε τηλεδιάσκεψη χθες (22.03.2021) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι διοικητές των νοσοκομείων έλαβαν οδηγίες για την ένταξη των νεοεισερχόμενων γιατρών, αλλά και την εσωτερική ανακατανομή του προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, εξηγεί: «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις διαθέσιμες κλίνες και να αναπτύσσουμε νέες κλίνες. Ειδικά τώρα με την ενίσχυση των γιατρών θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε κάποιους πιο έμπειρους γιατρούς. Οι ιδιώτες γιατροί θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχα τμήματα, για να πάνε οι πιο έμπειροι γιατροί να στελεχώσουν τις πιο δύσκολες μονάδες, που είναι οι ΜΕΘ. Αν κάποιος έχει προηγούμενη εμπειρία ως νοσοκομειακός γιατρός, φυσικά θα τον αξιοποιήσουμε σε ΜΕΘ. Έναν γενικό γιατρό, π.χ. δεν έχει νόημα να τον βάλουμε στη ΜΕΘ, αλλά θα μπορεί να προσφέρει στα ΤΕΠ και κάποιος ίσως πιο έμπειρος να πάει σε άλλα τμήματα πιο απαιτητικά».
Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός έχει ορίζοντα τεσσάρων εβδομάδων, με την ελπίδα τότε να αρχίσει να σημειώνεται μια ύφεση, όπως λέει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας:
«Αν δεν την δούμε αυτήν την ύφεση και χρειαστούν και επιπλέον δυνάμεις, έχουμε κάποια σχέδια που απαιτούν ενδεχομένως και επιπλέον γιατρούς. Ας ελπίσουμε όλα αυτά τα σχέδια, όμως, να μείνουν στο συρτάρι», τονίζει.
Που αυξάνονται οι ΜΕΘ
Ένα άλλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ, ετοιμάζεται να ανασύρει από το συρτάρι της προς υλοποίηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Πρόκειται για νέες κλίνες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν, με την αξιοποίηση των χώρων και του βαρέως εξοπλισμού των Καρδιοχειρουργικών και Θωρακοχειρουργικών Μονάδων των Νοσοκομείων. Παρόμοιες Μονάδες υπάρχουν σε νοσοκομεία, όπως το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”, ο “Ερυθρός Σταυρός” και ο “Ευαγγελισμός”.
Σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα (23.03.2021) με τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, θα αποφασιστούν οι επί μέρους λεπτομέρειες του σχεδίου, που θα τεθεί σε άμεση υλοποίηση.
«Κάθε εβδομάδα έχουμε έναν επιχειρησιακό στόχο, που τον συμφωνούμε με τους ΥΠΕάρχες. Συνεχώς προσθέτουμε νέες κλίνες, ή μετατρέπουμε χώρους οι οποίοι ήταν παλιότερα ειδικές Μονάδες, γιατί οι πραγματικές ΜΕΘ έχουν πρακτικά εξαντληθεί. Μονάδες πρώην Καρδιοχειρουργικές ή Θωρακοχειρουργικές θα ενταχθούν τις επόμενες μέρες στο σύστημα», σημειώνει ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος.
Οι ειδικές Μονάδες, που θα μετατραπούν σε ΜΕΘ για ασθενείς Covid, έχουν κανονικό εξοπλισμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ μπορούν να υποδεχθούν και επιπλέον εξοπλισμό από το απόθεμα που διαθέτει στις αποθήκες του από δωρεές και έκτακτες προμήθειες το υπουργείο Υγείας.
«Διαθέτουν κανονικούς και όχι φορητούς αναπνευστήρες οι Μονάδες αυτές», εξηγεί ο κ. Κωτσιόπουλος και συμπληρώνει: «Οι Θωρακοχειρουργικές, είναι από μόνες τους σχεδόν σαν ΜΕΘ. Αν όμως, χρειαστούμε επιπλέον μηχανήματα έχουμε και απόθεμα», τονίζει.
Ο ίδιος αναφέρει, επίσης, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική: «Ήταν 200 και κοντεύουν τις 400. Αυξάνονται, όμως, και οι ανάγκες και γι’ αυτό μετατρέπουμε συνεχώς κάθε μέρα σχεδόν, ειδικούς χώρους χειρουργείων, όπως είναι του Σισμανόγλειου, που μπήκαν προχθές σε λειτουργία 11 νέες κλίνες και ολοκληρώθηκαν».
Κωτσιόπουλος: Υπάρχει επάρκεια απλών κλινών Covid στην Αττική
Παρά την «κρίση Εντατικής Θεραπείας» που αντιμετωπίζει σήμερα το ΕΣΥ, στο λεκανοπέδιο Αττικής υπάρχει προς το παρόν επάρκεια σε απλές κλίνες νοσηλείας κορονοϊού.
Σημαντική ανακούφιση στο σύστημα Υγείας αναμένεται να προσφέρει από σήμερα η σταδιακή ένταξη στη μάχη, του νοσοκομείου “Ερυθρός Σταυρός”, με βάση τον ίδιο επιχειρησιακό σχεδιασμό με τον οποίο εντάχθηκε και το “Σισμανόγλειο”.
Με την επιπλέον ενίσχυση που θα λάβει τώρα και σε έμψυχο δυναμικό από τους ιδιώτες γιατρούς, σταδιακά θα μπορέσει να καλύψει τη νοσηλεία έως και 410 ασθενών.
Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχουν και κλίνες ΜΕΘ που είναι σε λειτουργία, όμως, ενδέχεται να δημιουργηθεί και ένας επιπλέον χώρος, ως χώρος έκτακτης αναπνευστικής υποστήριξης.
Μεγάλη πίεση από τα non Covid περιστατικά
«Αγκάθι» παραμένει για το Υπουργείο Υγείας η κάλυψη των ασθενών άλλων νόσων στην Αττική, καθώς όπως παραδέχεται ο γενικός γραμματέας, οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες από τη διαθεσιμότητα των ιδιωτικών κλινικών, που έχουν αξιοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.
Χαρακτηριστικά δηλώνει: «Έχουμε πρόβλημα με τις non Covid κλίνες. Τα non Covid περιστατικά μας προβληματίζουν πολύ στην Αττική, γιατί παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει πολλές κλίνες του ιδιωτικού τομέα, οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες και μας προβληματίζει πάρα πολύ αυτό».
Το υπουργείο Υγείας δεν αποκλείει την επιπλέον αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, αν και όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Κωτσιόπουλος, οι 150 κλίνες ΜΕΘ που έχουν ήδη δεσμευθεί για τα περιστατικά non Covid, είναι σχεδόν το σύνολο της δυναμικότητας του ιδιωτικού τομέα.
«Στην Αττική από τους ιδιώτες έχουμε δεσμεύσει 150 κλίνες που είναι σχεδόν το σύνολο. Δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας έχει άλλες 20-30 κλίνες για όλα τα υπόλοιπα δικά του περιστατικά. Έχουμε πάρει τη μεγάλη μερίδα του λέοντος από τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Οι κλίνες που υπολείπονται είναι οι ελάχιστες για να λειτουργούν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία», καταλήγει.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr