Πρώτη ημέρα η χθεσινή των νέων περιοριστικών μέτρων για όλη τη χώρα και του έκτακτου σχεδίου για τα νοσοκομεία της Αττικής, που ωστόσο συνοδεύτηκε με ευχάριστα γεγονότα στο «μέτωπο» των εμβολιασμών, καθώς ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο στη χώρα μας.
Και ενώ η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωράει, προσφέροντας την ελπίδα εξόδου από την υγειονομική κρίση, η επιδημία μαίνεται και θα συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα ημερήσια κρούσματα χθες ήταν λιγότερα σε σχέση με το προχθεσινό ρεκόρ και ανήλθαν σε 2.219, ωστόσο η επιδημιολογική κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη, και το ΕΣΥ να αναμετριέται με τις δυνάμεις του. Οι διασωληνωμένοι ακολουθούν ταχύ ανοδικό ρυθμό, φτάνοντας χθες τους 449, και παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων (35 χθες).
Μεγαλύτερη πίεση
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διασωληνωμένοι παρουσιάζουν σε δύο εβδομάδες αύξηση κατά 40%. Πριν από δύο Πέμπτες ανέρχονταν σε 320, και την περασμένη Πέμπτη, 25/2, σε 367. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο δείκτη αυτό, χωρίς να αποκλείεται να φτάσει ακόμη και στο επίπεδο της κορύφωσης του δεύτερου επιδημικού κύματος. Υπενθυμίζεται πως ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων στην Ελλάδα είναι μέχρι σήμερα 622 και καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 2.219 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 1.051 στην Αττική. Μόνο το κέντρο της Αθήνας συγκέντρωσε 254 περιστατικά, και ο Πειραιάς, η περιοχή που ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς έχει διαρκώς αυξανόμενο ιικό φορτίο, συγκέντρωσε 195 μολύνσεις. Στη Θεσσαλονίκη, που από χθες βρίσκεται όλη στο «βαθύ κόκκινο» και όχι μόνο ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, όπως ίσχυε έως χθες, εντοπίστηκαν 257 περιστατικά κορονοϊού, ενώ η επιβάρυνση είναι σημαντική σε πολλές περιφερειακές ενότητες. Ενδεικτικά, στην Αχαΐα εντοπίστηκαν 102 θετικές διαγνώσεις, στη Λάρισα 63, στην Κορινθία 52, στη Φθιώτιδα 36, στη Χαλκιδική 34, στις Σέρρες 35.
Οι μεταλλάξεις
Παράλληλα, από έλεγχο 944 δειγμάτων για μεταλλάξεις του ιού, αναδείχθηκαν συνολικά 702 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος. Από αυτά τα 702 στελέχη, τα 677 βρέθηκαν θετικά στο «βρετανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος και 21 στο «νοτιοαφρικανικό». Συνολικά έως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά δείγματα στη «βρετανική» μετάλλαξη και 48 στη «νοτιοαφρικανική». Στην περίπτωση της δεύτερης, η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει τα 41 κρούσματα, δύο έχουν εντοπιστεί στα Ιωάννινα και πέντε στην Αττική. Το «βρετανικό» στέλεχος έχει… απλωθεί σε πολύ περισσότερες περιοχές, με τα περισσότερα περιστατικά να είναι στην Αττική και ειδικά στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, στη Θεσσαλονίκη και στο Ρέθυμνο. Συνολικά, ο αριθμός θετικών δειγμάτων σε μεταλλάξεις (και άλλες πλην των δύο παραπάνω) στη χώρα μας είναι 1.755.
Στο χάρτη
Την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση των τελευταίων ημερών στη χώρα μας επιβεβαιώνει και ο αναθεωρημένος χάρτης που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Ο χάρτης, που αφορά στο συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και θετικότητας, είναι «κόκκινος» και «κίτρινος», χωρίς να εντοπίζονται «πράσινες» περιοχές. Στο «κόκκινο» βρίσκονται ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού κυμαίνονται από 50 έως 150 και ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 4%.
Οσον αφορά μόνο στο δείκτη θετικότητας, πάντως, η Ελλάδα παραμένει στο «πράσινο», την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο «κίτρινο». Δηλαδή, στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.
Σε συναγερμό
Η νέα έξαρση της επιδημίας έχει φέρει τα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, στο ύψιστο σημείο συναγερμού. Τις τελευταίες 20 ημέρες έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου, φτάνοντας τις 2.122, και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid, φτάνοντας τις 319. Στις αμέσως επόμενες ημέρες μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι ΜΕΘ Covid στην Αττική θα ανέλθουν σε 348.
Η αυξημένη πίεση έχει φέρει δυσαρέσκεια σε γιατρούς και προσωπικό. «Υπό λειτουργική κατάρρευση», χαρακτηρίζει το Νοσοκομείο Νίκαιας η Αριστερή Συσπείρωση Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως κατά την προχθεσινή γενική εφημερία το νοσοκομείο εξυπηρέτησε 100 ασθενείς νοσηλευόμενους με κορονοϊό, καθώς και πάνω από 100 εισαγωγές άλλων ασθενών λοιπής νοσηρότητας. «Το λειψό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Παθολογικού τομέα είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
Επίσης, η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι οι εντολές των διοικήσεων των νοσοκομείων πρέπει να είναι γραπτές και όχι προφορικές, για να μην προκαλούνται προβλήματα στη διαχείριση περιστατικών non Covid.