Θα τελειώσει ή όχι το lockdown στις 8 Μαρτίου. Μάλλον όχι είναι η απάντηση που δίνουν οι περισσότεροι ειδικοί. Η Αττική άλλωστε είναι στο κατακόκκινο, τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει και ο μεγαλύτερος φόβος είναι πως «έρχεται κορύφωση στους διασωληνωμένους και θα αυξηθούν οι θάνατοι».
Το τελευταίο το είπε ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής νανοτεχνολογίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα το πρωί της Δευτέρας (1.03.2021). Από τα δικά του λεγόμενα αλλά και απ’ όσα είπαν επίσης ο Χαράλαμπος Γώγος, ο Γιώργος Παυλάκης και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης φαίνεται πως το lockdown στην Αττική δύσκολα θα τελειώσει την άλλη Δευτέρα.
«Μπορεί να χρειαστεί παράταση μια βδομάδα το lockdown», είπε, μεταξύ άλλων, ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Αν και τόνισε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, ήταν σαφές ότι μάλλον οδεύουμε για δεύτερη παράταση.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα και επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Και αυτό είναι «ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική». Όπως είπε, αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη και το επόμενο 15ήμερο είναι κρίσιμο.
Ο Χαράλαμπος Γώγος έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την τήρηση των μέτρων. Είπε ότι υπάρχει θέμα και ζήτησε τη σωστή εφαρμογή τους.
Μετά το κρίσιμο 15ημερο που έχουμε μπροστά μας, ο Χαράλαμπος Γώγος φάνηκε αισιόδοξος ότι από τις 15 Μαρτίου και μετά μπορεί να ξεκινήσει το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων. Είπε ότι από τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό.
Σε ό,τι αφορά στην Τσικνοπέμπτη που πλησιάζει, ο Χαράλαμπος Γώγος επανέλαβε πως θα ήταν καλό να κάνουμε μόνοι μας λόγω της οικογενειακής διασποράς ενώ σχετικά με το Πάσχα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι εκκλησίες τότε.
Οι μεταλλάξεις δίνουν νέα κρούσματα
Όσο υπάρχει ο κορονοιός θα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις, είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, ενώ και ο καθηγητής νανοτεχνολογίας, Στέργιος Λογοθετίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις εξαιτίας των οποίων γεμίζουν τα νοσοκομεία.
«Τα κρούσματα, τα οποία προέρχονται από το μηχανισμό που λειτουργεί εδώ και ενάμιση μήνα μειώνονται αλλά οι μεταλλάξεις δίνουν νέα κρούσματα λόγω υπερμετάδοσης. Ήδη έχουν αρχίσει άνθρωποι να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και αυτή την εβδομάδα οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν πάρα πολύ, ιδίως στην Αθήνα και μετά από μία εβδομάδα θα δούμε πολλοί να καταλήγουν κιόλας. Έχουμε κορύφωση στους διασωληνωμένους και αναμένεται αύξηση θανάτων λόγω μεταλλάξεων που έχουν προέλθει από τα συνήθη κρούσματα», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να φορούν σωστά τη μάσκα τους. «Μόνη προστασία μας είναι να περιορίσουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να προσέχουμε πολύ τη χρήση της μάσκας», είπε ενώ ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει οδηγία για τη χρήση διπλής μάσκας, είπε: «πρέπει να είναι καλύτερης ποιότητας (οι μάσκες), οι πάνινες- υφασμάτινες δεν προστατεύουν τώρα».
Και σημείωσε: «Το lockdown δεν είναι ολικό μεν αλλά δεν μπορεί να περιορίζεις διαρκώς την κινητικότητα, εάν δεν προσέχουμε και εμείς οι ίδιοι».