Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού φήμες που κυκλοφορούν από το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με τον Δημήτρη Λιγνάδη, όπως αφήνεται να εννοηθεί σε ανακοίνωση της Λίνας Μενδώνη.
Μέσα από το προφίλ της Έλενας Ακρίτα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρχισε να αναπαράγεται η φήμη ότι η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Η φήμη αυτή που αναπαράγεται με την επίκληση «αξιόπιστων πληροφοριών» που όμως δεν κατονομάζονται, ραγδαία έκανε τον κύκλο του διαδικτύου δημιουργώντας μια αίσθηση τετελεσμένου. Mάλιστα ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης βρίσκεται από νωρίς το πρωί στο γραφείο του, ενώ οι φήμες τον φέρουν να μην έχει προσέλθει σήμερα.
Αμεση ήταν η αντίδραση από το υπουργείο Πολιτισμού με την έκδοση της παρακάτω ανακοίνωσης:
«Οι αποφάσεις της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται αποκλειστικά μέσω των δελτίων Τύπου του ΥΠΠΟΑ και όχι από ιδιωτικά προφίλ στα social media. Κάθε άλλη «αξιόπιστη πληροφορία» είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί ασαφείς σκοπιμότητες».
Απαντες στο υπουργείο και στον καλλιτεχνικό οργανισμό αιφνιδιάστηκαν από την φήμη περί παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη που άρχισε να κυκλοφορεί σήμερα. Αιφνιδιασμός υπάρχει και στον καλλιτεχνικό οργανισμό για την είδηση της παραίτησης, αφού ο εν λόγω καλλιτέχνης συσκέπτεται από το πρωί και βρίσκεται κανονικά στο γραφείο παρουσία δεκάδων εργαζομένων.
Σπουδαστές Εθνικού Θεάτρου: «Eχουμε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά, δεν μιλάμε λόγω φόβου»
Ας σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Σπουδαστών/τριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με ανακοίνωσή του καλεί φοιτήτριες και φοιτητές που έχουν δεχθεί παρενόχληση να βρουν τη δύναμη να το καταγγείλουν.
Με αφορμή τις καταγγελίες κατά του Γιώργου Κιμούλη, ο Σύλλογος καλεί όσους έχουν υποστεί ανάλογα περιστατικά να μιλήσουν.
«Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και έφτασε η ώρα να φανερωθούν τα αμέτρητα περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού, σεξιστικής βίας, ρατσισμού, ομοφοβίας, τρανσοφοβίας, μισοαναπειρισμού, ηλικισμού και αποκλεισμών του θεάματος -έναν χώρο, που αν και φαινομενικά μοιάζει ρόδινος, είναι γεμάτος από ανθρώπους που εκμεταλλευόμενοι τη θέση ισχύος μπορούν να υποτιμούν ή ακόμη και να συμπεριφέρονται παραβιαστικά, να εκβιάζουν συναισθηματικά και παρενοχλούν σεξουαλικά.
Εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι, άλλες περισσότερο, άλλοι λιγότεροι, άλλοι ευτυχώς καθόλου, έχουμε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά -τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει να αρθρώσουμε λόγω φόβου μήπως εμείς κάτι δεν καταλάβαμε καλά και μήπως μελλοντικά στιγματιστούμε. Αυτό που έγινε μας δίνει ελπίδα ότι κάτι αλλάζει: η ”άγνοια” ενός νέου φοιτητή δεν μπορεί να δίνει πάτημα σε διδάσκοντες να συμπεριφέρονται ως αυθεντίες, κακοποιητικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές ως μέθοδοι εκπαίδευσης ή ως τεχνικές εξάσκησης νέων δημιουργών. Η βία είναι βία.
Αντιλαμβανόμαστε το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για ένα άτομο που έχει δεχτεί παρενόχληση να βρει τη δύναμη να το καταγγείλει. Γι’ αυτόν τον λόγο, θέλουμε να συνδημιουργήσουμε έναν χώρο στον οποίο τα άτομα που έχει υποστεί βία θα μπορούν να μιλήσουν κατευθείαν γι’ αυτό, έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να καταγγείλουν, να διεκδικήσουν και να δικαιωθούν», αναφέρει.
Πηγή: iefimerida.gr