H τελευταία πράξη του δράματος που έχει προκαλέσει η πανδημία για το επιχειρείν παίχτηκε για 50 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη που έβαλαν λουκέτο μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους. Τα έξοδα, τα υψηλά ενοίκια, η απραξία μηνών λόγω των περιοριστικών μέτρων, έγιναν θηλειά για τους ιδιοκτήτες των εν λόγω επιχειρήσεων που προέκριναν το λουκέτο ως τη μοναδική λύση. Τα 40 καταστήματα από το σύνολο των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε παύση λειτουργίας βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ τα άλλα δέκα περιφερειακά.
Προέρχονται, δε, από όλες τις δραστηριότητες της εστίασης, καφέ, εστιατόρια, σαντουιτσάδικα.
Πλέον το θολό τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο της εστίασης, ενός από τους πλέον λαβωμένους κλάδους από τον κορωνοϊό, δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο πως έρχεται τσουνάμι επιχειρήσεων που θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, δημιουργώντας μια νέα τάξη πραγμάτων στην εστίαση. Είναι επόμενο, άλλωστε, αφού στον οδικό χάρτη της άρσης των μέτρων η εστίαση φαίνεται να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Αυτό επιβεβαίωσε εμμέσως σε πρόσφατη συνέντευξη του και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για άνοιγμα της εστίασης». «Η πολιτεία θα σταθεί πολύ κοντά στην εστίαση γιατί είναι πολύ σημαντική, είναι το 40% της οικονομίας και η πολιτεία και η κυβέρνηση θα βρεθεί πολύ κοντά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα άγνωστο παραμένει και για τους επιχειρηματίες του κλάδου που διατηρούν περισσότερα από ένα καταστήματα και σήμερα λειτουργούν κάποιο ή κάποια εξ αυτών σαν delivery, αν με την επαναλειτουργία της εστίασης ανοίξουν και τα καταστήματα που σήμερα έχουν κλειστά.
Πάντως αυτό που τονίζουν καλά γνωρίζοντες τα πράγματα είναι πως αν μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τη βροχή λουκέτων, που όλοι φοβούνται και απεύχονται, αυτό οφείλεται στο ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων για να μπορέσει να επιβιώσει προτιμά να κάνει χρήση των επιστρεπτέων προκαταβολών για αυτό και δεν προχωρά σε παύση λειτουργίας.
Όπως λέει στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Από τα στοιχεία που διαθέτουμε τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις εστίασης έχουν βάλει λουκέτο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως από τα Λαδάδικα μέχρι τα Δικαστήρια έχουν κλείσει τουλάχιστον 5 καταστήματα. Έχει κλείσει επιχείρηση για παράδειγμα στην Αγίας Σοφίας. Στις επιχειρήσεις του κέντρου, κυρίως, τους έπνιξαν τα υψηλά ενοίκια. Στις περιπτώσεις των καταστημάτων που βρίσκονται εκτός της καρδιάς της Θεσσαλονίκης, οι ιδιοκτήτες είναι περισσότερο διαλλακτικοί. Η επιδότηση, από την πολιτεία, του ενοικίου του Ιανουαρίου και για όσο διαρκέσει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Όσο για άνοιγμα της εστίασης ο κ. Επιτροπίδης, δεν το βλέπει πριν τα μέσα Μαρτίου.
Τους φόβους για την επόμενη ημέρα αποτυπώνει και η εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργου Καββαθά πως μετά το lockdown είναι πιθανό 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης να μην ανοίξει ξανά, εάν δεν ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης, που θα αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και την επιδότηση των θέσεων εργασίας.
Σημειώνεται πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περί τις 5.500 επιχειρήσεις εστίασης που απασχολούν 30.000-35.000 εργαζόμενους, κατά συνέπεια το πλήγμα που θα δεχθεί η τοπική οικονομία θα είναι σφοδρό, εάν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω αρνητικές προβλέψεις.
Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να τονωθεί ο κλάδος η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης προτείνει με επιστολή της προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να τρέξει ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία στην ΠΚΜ, καθώς όπως εξηγεί η εστίαση, λόγω των κριτηρίων που ετέθησαν, δεν μπόρεσε, τελικά, να κάνει χρήση του προγράμματος «Διέξοδος».
Τι αναφέρει η επιστολή
«Ο κλάδος της εστίασης ήταν και είναι ο μεγάλος ασθενής κατά τη διάρκεια τόσο του πρώτου, όσο και του δεύτερου lockdown γεγονός που αποδεικνύουν και τα πρώτα λουκέτα που έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους σε πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και με τους μέχρι τώρα ανέργους να υπολογίζονται σε εκατοντάδες.
Παρατηρούμε με μεγάλη μας λύπη και εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας, διότι, η εστίαση αν και έχει συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης, δυστυχώς η μοριοδότησή της είναι ιδιαίτερα χαμηλή (λόγω του κριτηρίου της χρονικής περιόδου του δευτέρου τριμήνου του 2020), με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις μας να μη μπορούν να λάβουν την όποια οικονομική ενίσχυση προσφέρθηκε από πλευράς της Περιφέρειας. Το πρόβλημα αυτό σας το είχαμε επισημάνει εξ αρχής αλλά δεν μπορέσαμε να εισακουστούμε τότε.
Η πρόταση από την Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης είναι να υπάρξει και ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία στην ΠΚΜ, του ποσού από 10.000 έως 20.000 ευρώ (για να ενταχτούν όσο πιο πολλές επιχειρήσεις γίνεται) με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους και διαχωρίζοντας την εστίαση από τον τουρισμό και το λιανεμπόριο».
Πηγή: voria.gr