Λίγο έλειψε χθες, λίγο μετά τη σημαντική ανακοίνωση για το εμβόλιο της Pfizer, ο δείκτης Dow Jones να καταγράψει ρεκόρ όλων των εποχών.
Έφτασε μία ανάσα από τις 30.000 μονάδες, αλλά φαίνεται ότι η υψηλή πτήση ζάλισε λίγο τους επενδυτές με αποτέλεσμα να χάσει σχεδόν τα μισά κέρδη του. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον δείκτη να έχει τα υψηλότερα κέρδη των τελευταίων πέντε μηνών. Στην Ελλάδα η χθεσινή ημέρα ήταν για έναν ακόμη λόγο ιδιαίτερα σημαντική, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της, είδε το 5ετές ομόλογο να καταγράφει αρνητική απόδοση. Δηλαδή οι επενδυτές θα ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα … πληρώνοντας.
Ο πλανήτης έχει εισέλθει σε ένα κύκλο ύφεσης και είναι μάλλον δύσκολο να προβλεφθεί το πότε θα βγει από τον αυτόν. Ωστόσο η χθεσινή ανακοίνωση από την Pfizer φέρνει πιο κοντά αυτή την στιγμή. Οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η ώρα που η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει στην κανονικότητα πλησιάζει.
Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση από την Goldman Sachs. Σύμφωνα με αυτή περιμένει μία ανάκαμψη τύπου V για την παγκόσμια οικονομία, μετά και τις ελπίδες ότι είμαστε κοντά σε ένα εμβόλιο για την Covid-19. Η Goldman πιστεύει πολύ περισσότερο από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη επηρεάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή το νέο κύμα κρουσμάτων που σαρώνει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και το οποίο φέρνει νέα lockdown.
Χθες πάντως ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 29.157 μονάδες με άνοδο 2,95% ή 834 μονάδων, στο μεγαλύτερο ράλι που έχει καταγράψει από τις 5 Ιουνίου ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί να κερδίζει έως και πάνω από 1.600 μονάδες φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά.
Αντίστοιχα, σημαντικά κέρδη 1,2% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κλείνοντας στις 3.550 μονάδες, ενώ ο Nasdaq παρά το επίσης θετικό του ξεκίνημα τελικά έκλεισε με απώλειες 1,5% στις 11.713 μονάδες καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το εμβόλιο θα επαναφέρει τις δραστηριότητες των τεχνολογικών εταιρειών στα pro-covid επίπεδα.
Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε υψηλότερα 3,98% στις 380 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άλμα 5,44% στις 6.231 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη 5,71% στις 13.192 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι «εκτοξεύτηκε» 7,57% στις 5.336 μονάδες.
Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έσπασε τα κοντέρ με εντυπωσιακή άνοδο 11,46%, κλείνοντας στις 655,50 μονάδες και πρωταγωνιστή τις τράπεζες. Ο κλαδικός δείκτης είχε κέρδη της τάξεως του 27%.
Στο ίδιο πλαίσιο, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν επίσης μεγάλη άνοδο με το αμερικανικό αργό WTI να καταγράφει άλμα 8,5%, καθώς οι ανακοινώνεις της Pfizer συνδυάζονται και με την νίκη του Μπάιντεν στον προεδρικό αγώνα των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να προβλέπουν ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας που θα αντισταθμίσει τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο στη ζήτηση.
Αντίθετα, το «ασφαλές» καταφύγιο του χρυσού υποχώρησε σχεδόν 5% στα 1.854 δολάρια ανά ουγκιά, καθώς το ενδιαφέρον στράφηκε σε πιο αποδοτικά επενδυτικά στοιχεία.
Πάντως υπάρχουν και εκείνοι που συστήνουν σύνεση, τονίζοντας ότι οι αγορές είναι κοντά στους ιστορικά τους υψηλά, κάτι που δεν απόλυτα λογικό δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται εν μέσω μίας πρωτοφανούς σε σφοδρότητα ύφεσης.
Νέα χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα
Νέα χαμηλά κατέγραψαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στον απόηχο της αναβάθμισης-έκπληξης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s το βράδυ της Παρασκευής, με το 5ετές να γράφει έστω και στιγμιαία αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά στην ιστορία. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην επέκταση του QE Πανδημίας με φόντο τα νέα lockdown στην Ευρώπη, γεγονός που πιέζει ακόμα περισσότερο προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας.
Πιο αναλυτικά, στις συναλλαγές της Δευτέρας, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε μέχρι και το 0,732% που είναι νέο ιστορικό χαμηλό και του 5ετούς στο -0,017%.