Κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γενς Στόλτενμπεργκ από το Μέγαρο Μαξίμου. Συμμετείχε σε σύσκεψη μαζί με τον πρωθυπουργό, τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλος. Νέα “μηνύματα” προς την Τουρκία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ συμμετείχε στην σύσκεψη στην οποία επίσης παίρνουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.
Οι κοινές δηλώσεις
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός τόνιζε πως αναμένει συνέχεια και συνέπεια των προσπαθειών αποκλιμάκωσης από την Τουρκία.
Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε και πάλι πως αυτή κατέληξε σε ένα καλό κείμενο για την Ελλάδα.
«Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».
“Η Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης”
“Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S-400. η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει ειρηνική επίλυση διαφορών. Eίναι πάντα έτοιμη για διάλογο» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη της Ουάσιγκτον.
Γι’ αυτό η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας. Αναμένουμε άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα τη διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο».
“Μαζί στη μάχη”
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ «Και για την απόφασή μας να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη».
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης. Η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη. Εν προκειμένου μαζί στη μάχη για την Ειρήνη, την Ασφάλεια, τη Συνεργασία.
Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος
Από τη μεριά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ αρχικά ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την φιλοξενία την Ελλάδα για το ότι ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για δαπάνες στο ΝΑΤΟ.
Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και πως η Βορειοατλαντική συμμαχία δείχνει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα αλλά σε ότι αφορά τις ενέργειες για ειρήνη και αποκλιμάκωση.
Υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ αποτελεί ανεκτίμητη αξία για όλους και τόνισε πως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήθηκε η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Είπε πως το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν “μηχανισμό αποκλιμάκωσης” με ανοιχτή επικοινωνία 24 ώρες το 24ωρο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Επίσης συνεχάρη «τους συμμάχους μας γι’ αυτήν την προσπάθεια» και εκτίμησε ότι «ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες» ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο.
«Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα μας.
Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τις ελληνικές και τουρκικές αρχές καθώς και την Frontex στη μάχη αυτή, και ευχαρίστησε τη χώρα μας «για όλες τις προσπάθειες».
Πρόγευμα Εργασίας με τον Δένδια
Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε πρόγευμα εργασίας παρέθεσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, παρουσία και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Στόλτενμπεργκ..
Πηγή: newsit.gr