Μέχρι στιγμής οι Γερμανοί είναι συντονισμένοι στην προοπτική διεξαγωγής της ΔΕΘ – Τα τρία σενάρια βάσει της εικόνας των τελευταίων ωρών.
Μέχρι τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας, κάπου εκεί πέριξ τις 17 ή 18 Αυγούστου, θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για την φετινή 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για το αν θα γίνει -και πως θα γίνει- ή όχι. Ενδεχομένως και νωρίτερα, αλλά σίγουρα μέχρι τότε για ένα πρακτικό λόγο: στα μέσα εκείνης της εβδομάδας, στις 20 Αυγούστου ξεκινά στη Γερμανία η διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα εκθεμάτων για το περίπτερο της Γερμανίας, που είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης. Μέχρι στιγμής οι Γερμανοί είναι συντονισμένοι στην προοπτική διεξαγωγής της ΔΕΘ, καθώς έχουν αποδεχθεί και υιοθετήσει τα πρωτόκολλα που τους παρουσίασε η ΔΕΘ, ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τους συμμετέχοντες.
Η εικόνα όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες οδηγεί στα ακόλουθα σενάρια:
Πρώτον, να διεξαχθεί η 85η ΔΕΘ κανονικά, με τους περιορισμούς που έχουν μπει και τα πρωτοκόλλα που έχουν διατυπωθεί.
Δεύτερον, να μην πραγματοποιηθεί το εκθεσιακό κομμάτι της διοργάνωσης, αλλά να εφαρμοστεί το plan b που υπάρχει και προβλέπει κάποιες πολιτικές παρουσίες και επιχειρηματικές επαφές b2b, δηλαδή ιδιαίτερες και κλειστού τύπου.
Τρίτον, να ματαιωθεί η διοργάνωση και το 2020 να αποτελέσει «τρύπα» στην ιστορία της ΔΕΘ, ασφαλώς για λόγους δημόσιας υγείας.
Δεν αποκλείεται και οποιαδήποτε ενδιάμεση λύση, καθώς σε περιπτώσεις σαν κι αυτή συχνά η επινοητικότητα αυξάνεται.
Το κλίμα των τελευταίων ημερών διαμορφώθηκε με φόντο την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το θέμα αναλύθηκε σε δύο βασικές συσκέψεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε δια ζώσης την Πέμπτη στην Αθήνα με τη διοίκηση της ΔΕΘ -τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας- και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Η δεύτερη ήταν η χθεσινή τηλεδιάσκεψη, μεταξύ του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά. Στη Θεσσαλονίκη η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες και προφανώς αυξήθηκε ο προβληματισμός για την ΔΕΘ. Δεν είναι τυχαίο το σχόλιο που πραγματοποίησε χθες από τηλεοράσεως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξουν εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ είπε «αφήστε να δούμε αν θα γίνει η ΔΕΘ».
Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα λοιμωξιολόγων ζητάει να μην πραγματοποιηθεί τουλάχιστον το εκθεσιακό κομμάτι της ΔΕΘ, καθώς σε κάθε περίπτωση στα περίπτερα θα υπάρξουν συγκεντρώσεις ατόμων. Επί του θέματος ευήκοα ώτα υπάρχουν και εντός της κυβερνήσεως, αφού ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι εάν συμβεί το παραμικρό το κόστος δεν θα βαρύνει μόνο τον… κορωνοϊό ή τους υπευθύνους της ΔΕΘ, αλλά και την κυβέρνηση.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo αγωνιά, αλλά επιμένει ότι η 85η ΔΕΘ πρέπει να οργανωθεί, καθώς με τα μέτρα που λαμβάνονται υπάρχει ασφάλεια. «Γιατί να αντιμετωπίζεται η ΔΕΘ σαν γάμος ή πανηγύρι και όχι σαν ένα εμπορικό κέντρο με συγκεκριμένες εισόδους, εξόδους και οργάνωση;» είναι η άποψη που διατυπώνεται στα γραφεία της οδού Εγνατίας. Τα στελέχη της ΔΕΘ επιχειρηματολογούν, μάλιστα, για τη Γερμανία, που κάνει στη Θεσσαλονίκη την πρώτη επίσημη εκθεσιακή της έξοδο μετά τον κορωνοϊό, ενώ 60 γερμανικές επιχειρήσεις εμπιστεύονται τη ΔΕΘ και δεν πρέπει να απογοητευτούν. Κάνουν λόγο επίσης για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα υποστούν τόσο η ΔΕΘ – Helexpo, όσο και η ίδια η πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ κάποιοι θυμίζουν ότι η ΔΕΘ δεν έγινε μόνο στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Αντίθετα πραγματοποιήθηκε το 1928 όταν η περιοχή βίωνε την επιδημία του δάγκειου πυρετού.
Πηγή: https://www.voria.gr/