Με τα μαθήματα της Φυσικής για τους υποψήφιους με το νέο και το παλαιό σύστημα και των Λατινικών μόνο για τους υποψηφίους με το παλαίο σύστημα συνεχίστηκαν σήμερα οι Πανελλαδικες Εξετάσεις.
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Φυσικής με το νέο σύστημα
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Φυσικής με το παλαιό σύστημα για τα ημερήσια
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Φυσικής με το παλαιό σύστημα για τα εσπερινά
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα των Λατινικών με το παλαιό σύστημα για τα ημερήσια
Δείτε ΕΔΩ τα θέματα των Λατινικών με το παλαιό σύστημα για τα εσπερινά
Η αίσθηση που άφησε η πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών είναι ότι τα περισσότερα μαθήματα δυσκόλεψαν τους υποψηφίους. Η Εκθεση, όπως εξετάστηκε φέτος, δηλαδή Νεοελληνική Γλώσσα μαζί με Λογοτεχνία, μπέρδεψε τους υποψηφίους.
Αν και η βαθμολόγηση τώρα ξεκινάει εκτιμάται ότι τα πολλά θέματα και ο συνδυασμός ερωτήσεων δυσκόλεψαν τους περισσότερους υποψηφίους με αποτέλεσμα οι βαθμολογίες να αναμένονται χειρότερες από την περσινές. Και τα Αρχαία Ελληνικά δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, ενώ καλύτερη αναμένεται σε σχέση με πέρυσι η εικόνα στα Μαθηματικά. Καλή εικόνα αναμένεται να έχουν τα γραπτά της Κοινωνιολογίας και της Βιολογίας.
Από την πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προκύπτει μικρή κάμψη στην πορεία των βάσεων των σχολών των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ενώ στις οικονομικές σχολές θα έχουμε αυξομειώσεις. Σε κάθε περίπτωση θα καταγραφεί ανοδική τάση, λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας, ωστόσο απαιτείται η ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εξαγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων.
Η πρώτη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή εξελίχθηκε ομαλά τόσο από υγειονομικής πλευράς με την τήρηση αποστάσεων όσο και από πλευράς επιλογής θεμάτων, με μια μικρή εξαίρεση στο μάθημα της Βιολογίας για τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων, όπου ακυρώθηκαν δύο υποερωτήματα και η βαθμολογία τους θα κατανεμηθεί στα υπόλοιπα.
Η εικόνα στα εξεταστικά κέντρα δεν θύμιζε σε τίποτα προηγούμενες χρονιές, καθώς εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις και περιορισμός αριθμούς υποψηφίων ανά αίθουσα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καθηγητών, αναμένεται άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές και αντίστοιχη πτώση στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης. Η καραντίνα, όπως εκτιμούν όσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων, ωφέλησε τους καλούς μαθητές που διάβασαν ακόμα περισσότερο.
Την ίδια χρονική στιγμή κάποιοι συμμαθητές τους απομακρύνθηκαν από το σχολείο και κατ’ επέκταση τα βιβλία και τη μελέτη. Ετσι, η βαθμολογία στα «ρετιρέ», όπως αποκαλούνται οι περιζήτητες σχολές, αναμένεται να έχει ανοδική τάση ενώ αντίθετα φαίνεται να μαζεύονται οι βάσεις στις χαμηλόβαθμες σχολές.
«Διπλής διαδρομής», θα είναι οι φετινές βάσεις εκτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης επισημαίνοντας ότι οι μαθητές άνω του 17 εκμεταλλεύτηκαν όλο το χρονικό διάστημα που έμειναν κλειστά τα σχολεία και μελέτησαν ακόμα περισσότερα, ενώ άλλοι υποψήφιοι απομακρύνθηκαν από τη μελέτη τους, με αποτέλεσμα οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, όπως εκτιμάται, να έχουν πτωτική τάση.
Με ακόμα μία εβδομάδα εξετάσεων να απομένει, και μάλιστα με σημαντικά μαθήματα όπως η Φυσική και η Χημεία, ο κ. Βαφειαδάκης λέει ότι «φέτος αναμένεται ελαφρώς ανοδική τάση, λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας», με αποτέλεσμα «να έχουμε διπλή τάση στις βάσεις, δηλαδή οι υψηλόβαθμες σχολές να έχουν ανοδική και οι χαμηλόβαθμες καθοδική τάση».
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα τέσσερα επιστημονικά πεδία
Οχτώ στους δέκα υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναμένεται να αποκτήσουν φέτος την πολυπόθητη φοιτητική ιδιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία ίδιος με πέρυσι παραμένει φέτος ο αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε 77.970 παραμένοντας ο ίδιος με τον τελικό περσινό αριθμό εισακτέων, ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι εν μέσω υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.
Σε ό,τι αφορά στα επιστημονικά πεδία, οι ειδικοί προβλέπουν ότι στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών η εικόνα θα είναι καλή και εφέτος για τους υποψηφίους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ίσως να έχουμε μία μικρή κάμψη στις ανθρωπιστικές σπουδές ενώ η συνολική εκτίμηση απαιτεί και τα μαθήματα αυτής της εβδομάδας.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Πολυτεχνικών και Θετικών Σχολών αναμένεται να επιτευχθεί εύκολη πρόσβαση σε πολλές σχολές .
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των Ιατρικών σχολών παραμένει η μεγάλη ζήτηση κυρίως στις Ιατρικές σχολές
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Οικονομικών σχολών συνήθως παρατηρούνται αυξομειώσεις μεταξύ των τμημάτων.
Τα προηγούμενα χρόνια, πριν από την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας σε κάθε επιστημονικό πεδίο, υπήρχαν δύο μαθήματα κατεύθυνσης που έδιναν περισσότερα μόρια από τα άλλα, αφού είχαν υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας. Τα μαθήματα αυτά συνήθως ήταν δυσκολότερα από τα υπόλοιπα και οδηγούσαν σε πτωτική πορεία των βάσεων. τις βάσεις χαμηλά, γιατί οι επιδόσεις των περισσότερων υποψηφίων ήταν πάρα πολύ χαμηλές.
Τα μαθήματα αυτά είναι τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία Κατεύθυνσης για το 1ο Πεδίο, τα Μαθηματικά και η Φυσική για το 2ο Πεδίο, η Βιολογία και η Χημεία για το 3ο και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Οικονομία για το 4ο Επιστημονικό πεδίο. Εφέτος τα 4 εξεταζόμενα μαθήματα είναι ισοδύναμα έχουν δηλαδή την ίδια βαρύτητα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας.
Ένα άλλο στοιχείο που θα καθορίσει την φετινή εικόνα που θα διαμορφωθεί είναι η μείωση κατά 25% με 30% της ύλης καθώς οι μαθητές εξετάζονται στην ύλη που διδάχθηκαν στην φυσική τους τάξη. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, μικρότερη δυνατότητα επιλογής ερωτήσεων και κατ’ επέκταση διαβάθμισης τους.
Πηγή: protothema.gr