Με αποστάσεις, αντισηπτικά στα τραπέζια, μάσκες ή ασπίδες προσώπου στους υπαλλήλους, αλάτι και πιπέρι μίας χρήσεως, χάρτινα τραπεζομάντηλα και υποτονική κίνηση «έσπασε» το προσωρινό λουκέτο που επέβαλε ο κορωνοϊός, στον κλάδο της εστίασης στη Χαλκιδική.
Ιδιοκτήτες γνωστών εστιατορίων και cocktail bars στην περιοχή, είναι απογοητευμένοι μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας από το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους και ορισμένοι από αυτούς κάνουν λόγο για «μια 100% χαμένη χρονιά».
Η προσέλευση του κόσμου στη Χαλκιδική δε θυμίζει σε τίποτα τα ένδοξα καλοκαίρια, τότε που η απόλαυση, τα πολυήμερα parties με άφθονο αλκοόλ και ο συνωστισμός ήταν καθημερινότητα. Η μετακίνηση των τουριστών από άλλα κράτη δεν είναι ακόμη ελεύθερη, καθώς προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.
Η προσαρμογή χαρακτηρίζεται σχετικά εύκολη στην περιοχή, ωστόσο τα ταμεία των επιχειρήσεων δε φάνηκε να γεμίζουν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους. Μερικοί επιχειρηματίες της περιοχής αναγκάστηκαν να απολύσουν ορισμένους υπαλλήλους, αλλά δηλώνουν πως σε περίπτωση που «ανοίξει» η δουλειά θα γίνει άμεσα η πρόσληψή τους. Άλλοι πάλι επιλέγουν τη λίγο δυσκολότερη οδό. «Εγώ δουλεύω με 20 άτομα και δεν έχω απολύσει κανέναν. Τηρούνται όλα τα μέτρα. Θα είναι τεράστιο πλήγμα η καθυστέρηση των τουριστών. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες: η χρονιά είχε καταστραφεί και δε γίνεται σε δύο μήνες, όση δουλειά και να έχεις, να καλύψεις όλη τη σεζόν», τόνισε στο Thestival.gr, o ιδιοκτήτης του εστιατορίου θαλασσινών «Μαρίνα», στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Κανακάρης,
Την ίδια στιγμή, στα «5 βήματα στην Άμμο», στη Συκιά Σιθωνίας, από τα 10 άτομα που εργάζονταν εκεί, σήμερα οι πελάτες εξυπηρετούνται μόλις από τρεις εργαζόμενους.
«Από 10 άτομα τώρα έχω 2-3. Αν ανοίξει η δουλειά θα τους προλάβω», δήλωσε ο Ιωακείμ Ντέμπλας, ιδιοκτήτης του μαγαζιού και πρόσθεσε: «Θα ήταν καλύτερο για μία χρονιά να μην ανοίγαμε για να ήμασταν πιο ασφάλειες. Όταν βάζεις κάποιον χωρίς έλεγχο δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί».
Πέρα από τις αποστάσεις και τα αντισηπτικά, όπως αναφέρει ο ίδιος, χρειάστηκε να γίνουν και άλλες αλλαγές, όπως, για παράδειγμα, να αντικατασταθεί το αλάτι και το πιπέρι στα τραπέζια της επιχείρησης με τα αντίστοιχα μιας χρήσεως.
Ο περιορισμός του προσωπικού, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι μονόδρομος και για τον Νίκο Ηλιάδη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Ψαράς», στο Πόρτο Κουφό. «Πέρυσι είχα 14 άτομα φέτος έχω 6-7» είπε και τόνισε την ανάγκη να γίνονται έλεγχοι ώστε να μη δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ όσων είναι τυπικοί και όσων δεν τηρούν τα μέτρα. «Προσπαθήσαμε να τηρήσουμε τα μέτρα, ότι ακούσαμε από την τηλεόραση και διαβάσαμε στο internet. Έχουμε αγοράσει αντισηπτικά μαντηλάκια, έχουμε βάλει αντισηπτικό και στις τουαλέτες. Εμείς τηρούμε όλα τα μέτρα αλλά τα υπόλοιπα μαγαζιά δεν τα τηρούν κι αν δεν τα τηρούν δε θα τηρήσω και εγώ», ξεκαθάρισε.
Ευτυχώς για τον καταναλωτή, οι τιμές σε ταβέρνες και εστιατόρια στη Χαλκιδική δε φαίνεται να παίρνουν την αύξουσα, μιας και σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, προτεραιότητά τους είναι να προσελκύσουν τους πελάτες τους.
Μάλιστα, η επιχείρηση του κ. Κανακάρη, είναι μία από αυτές μου έκανε μειώσεις στο τιμοκατάλογό της. «Έχουμε μειώσει τις τιμές για να προσελκύσουμε τους καταναλωτές και βασιζόμαστε στους Έλληνες τουρίστες. Η κυβέρνηση βάζει πλάτες παντού δεν είναι τραγικά τα μέτρα. Το θέμα είναι πώς θα καταναλώσει ο Έλληνας. Αν θα στρώσει ο καιρός κάτι μπορεί να γίνει μέχρι και τον Αύγουστο, αλλά δε γίνεται με δύο μήνες να καλύψεις τους υπόλοιπους. Πας για λιγότερη ζημιά και όχι για κέρδος», είπε.
Στα ίδια επίπεδα με το 2019 παραμένουν οι τιμές και στα «5 βήματα στην άμμο», παρόλο που ο κ. Ντέμπλας σημείωσε ότι αν δεν αυξηθεί η κίνηση στο μαγαζί του μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, είναι αναπόφευκτο το λουκέτο.
«Έχω κρατήσει τις ίδιες τιμές αλλά αν δω ότι δεν υπάρχει κίνηση ίσως κλείσω μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε.
Όμως, αύξηση στο κουβέρ της τάξεως 30%-40% βλέπουν ήδη από την περασμένη Δευτέρα, οι πελάτες στον «Ψαρά».
«Έχω αυξήσει στο 30%-40% την τιμή στο κουβέρ γιατί τα αντισηπτικά κοστίζουν. Ήταν χάλια την πρώτη βδομάδα, δε βγάλαμε ούτε τα λειτουργικά έξοδα αλλά δεν μπορείς να μείνεις και κλειστός. Μας στοίχισε που δε μας άνοιξαν το Σαββατοκύριακο», τόνισε ο κ. Ηλιάδης.
Σε ότι αφορά τη μοιρασιά της πίτας, οι επιχειρηματίες ποντάρουν τον Έλληνα και ήταν κάτι το οποίο συνέβαινε κάθε χρόνια. Τη φετινή, πολύ ιδιαίτερη σεζόν, το ποσοστό στήριξης στους Έλληνες τουρίστες είναι μεγαλύτερο.
«Ποντάρουμε στον Έλληνα και στους βαλκάνιους. Οι περισσότεροι πελάτες είναι Έλληνες. Φέτος, ποντάρουμε στο 90% στους Έλληνες τουρίστες. Τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν στο 70%, με το υπόλοιπο 30% να αφορά στη στήριξη στους ξένους», τόνισε ο κ. Ηλιάδης.
Με…καθυστέρηση τα openings στα cocktail bars σε Νικήτη και Καλλιθέα Χαλκιδικής
Μπορεί να πέρασε ήδη σχεδόν μια εβδομάδα από την μέρα που άνοιξε ο κλάδος της εστίασης, ωστόσο τα cocktail bars στη Χαλκιδική καθυστέρησαν να υποδεχτούν τους πελάτες τους.
Το Barcarolla στη Νικήτη, είναι ένα από αυτά τα μαγαζιά και προγραμμάτισε το opening του για την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου, τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για το άνοιγμα του καταστήματος. Θα μπούνε πιο αραιά τα τραπεζοκαθίσματα, θα μπουν αντισηπτικά σε εξωτερικούς χώρους και πριν τις τουαλέτες και το προσωπικό θα κάνει ένα σεμινάριο για το πώς θα πρέπει να προσέχει την υγιεινή», αναφέρει στο Thestival.gr, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Βασίλης Πετρίδης.
Μόλις χθες, Παρασκευή, έκανε ένα διαφορετικό opening σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, το Spitaki Coctail Bar στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής. Όπως δήλωσε στο Thestival.gr, ο ιδιοκτήτης του, Γιάννης Κέδες: «έχουμε βάλει στην είσοδο του μαγαζιού αντισηπτικό και στις τουαλέτες, που είχε ούτως ή άλλως, εμείς το χρησιμοποιούσαμε από πάντα. Θέλουμε ο πελάτης να νιώθει τα χέρια του ότι είναι τελείως καθαρά, είναι θέμα ψυχολογίας», είπε.
Δυστυχώς το Barcarolla, τη φετινή σεζόν, θα δουλέψει με μειωμένο προσωπικό, λόγω της κατάσταση που έφερε ο κορωνοϊός στην εστίαση αλλά και την κοινωνία γενικότερα.
«Ξεκινάμε με λιγότερα άτομα και βλέπουμε στην πορεία πώς θα κυλήσει. Δε θα είναι τραγωδία η φετινή σεζόν, θα εξελιχθεί κάπως καλά και δεν θα είναι καταστροφική η εξέλιξη», τόνισε ο κ. Πετρίδης.
Αντίθετα, στην επιχείρησή του, ο κ. Κέδες επέλεξε να μοιράσει το προσωπικό μεταξύ των δύο επιχειρήσεων που διαθέτει σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
«Δεν απέλυσα κανέναν αλλά πήρα τους μισούς από την επιχείρησή μου στη Θεσσαλονίκη και τους έφερα εδώ στη Χαλκιδική. Διατήρησα τον αριθμό του προσωπικού μου χωρίς να πάρουμε κάποια βοήθεια από το κράτος από επιλογή. Είχαμε κάνει μία πρόβλεψη και ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση», τόνισε ο ίδιος. Όσοι για τις τιμές; Αναμένεται μια “μικρή και φυσιολογική αύξηση”. «Κατά 90% δουλεύουμε με Έλληνες, πάντα δουλεύω με Έλληνες. Φέτος θα βουλιάξει η Χαλκιδική, θα πάει πολύ καλά γιατί όλοι οι Θεσσαλονικείς θα έρθουν εδώ. Είναι ο πιο κοντινός προορισμός, όχι ο πιο φθηνός», είπε δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας στη Χαλκιδική που παρακολουθεί μουδιασμένη την τουριστική σεζόν να ανοίγει δειλά δειλά.
Πηγή: thestival.gr