Η Χαλκιδική αποτελεί έναν από τους αγαπημένους θερινούς προορισμούς όχι μόνο των Ελλήνων επισκεπτών αλλά και των τουριστών από άλλες χώρες. Φέτος, λόγω του κορωνοϊού, το καλοκαίρι δε θα θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες χρονιές κι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούν και οι επαγγελματίες αλλά και οι επισκέπτες του νομού.
Ομπρέλες σε αποστάσεις, ξαπλώστρες με αντισηπτικά, καφέδες take away και… κολατσιό σε συσκευασία είναι η νέα πραγματικότητα που παρότι δεν ευχαριστεί κανέναν, σίγουρα δεν είναι ικανή να μας κρατήσει μακριά από τις μαγευτικές ακτές Κασσάνδρας και Σιθωνίας.
Τα γνωστά beach bars της Χαλκιδικής αναμένεται να ανοίξουν στην πλειονότητά τους στις αρχές του επόμενου μήνα, μιας και τα περισσότερα ανήκουν στο τομέα της εστίασης, για τον οποίο δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες οδηγίες.
Ωστόσο σήμερα ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και είναι πανέτοιμες να δεχτούν τους λουόμενους, οι οποίοι καλούνται όμως να εφαρμόσουν τα αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης της COVID-19.
Το Sahara Resort στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής, που απέχει μια ανάσα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανοίγει σήμερα τις πύλες του, αλλά χωρίς τους Θεσσαλονικείς, μιας και δεν επιτρέπεται μέχρι και την Κυριακή η μετακίνηση εκτός νομού.
Ωστόσο, αυτό το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του χώρου, Αντώνη Γεωργαντόπουλο, θα είναι ένα πρώτο crash test για τις νέες συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κάνουμε πλέον το μπάνιο μας.
«Κατά την είσοδο είναι υποχρεωτική η καταγραφή των επισκεπτών. Θα υπάρχουν λιγότερες ξαπλώστρες και κενές ομπρέλες. Δεν μας επιτρέπεται να προετοιμάσουμε κάτι για το opening, είναι περιορισμένες οι επιλογές μας. Υπάρχει ακόμη η απαγόρευση μεταξύ νομών και αυτό είναι άλλο ένα πλήγμα. Πιστεύω ότι από την επόμενη εβδομάδα η προσέλευση του κόσμου θα είναι μεγαλύτερη. Δε θα έχει καμία σχέση η Χαλκιδική αυτό το Σαββατοκύριακο σε σχέση με το επόμενο», ανέφερε ο κ. Γεωργαντόπουλος στο Thestival.
Ερωτηθείς για το αν η μείωση του αριθμού των πελατών ενδέχεται να φέρει αύξηση των τιμών, ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Προφανώς θα υπάρξει μείωση του τζίρου. Αν έχεις λιγότερα αντικείμενα πώλησης ο πελάτης θα έχει λιγότερες επιλογές. Εμείς ανοίγουμε σήμερα βάσει των περσινών δεδομένων, χωρίς καμία αύξηση. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε φέτος είναι η παροχή υπηρεσιών για να περάσει καλά ο κόσμος. Αυτό που ελπίζουμε είναι να γίνουν τα πράγματα όπως προς και να δουλέψουμε όπως δουλεύαμε. Αν μας το επιτρέψουν θα κάνουμε τα parties στο Sahara. Θα πάμε σύμφωνα με τους κανονισμούς και τα προβλεπόμενα».
Λίγο νοτιότερα, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, οι λάτρεις της θάλασσας συναντούν το Glarokavos Beach Bar, στο Πευκοχώρι. Η συγκεκριμένη επιχείρηση πρόκειται να ανοίξει τις αρχές του Ιουνίου, με βάση τα ισχύοντα στον κλάδο της εστίασης.
Όπως τόνισε στο Thestival.gr ο υπεύθυνος του καταστήματος Ιωάννης Καρακύριος, αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες του συγκεκριμένου κλάδου να ενοικιάσουν αιγιαλού για να τοποθετήσουν ξαπλώστρες και ομπρέλες.
«Περιμένουμε τις οδηγίες για τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στην εστίαση γιατί εμείς εκεί ανήκουμε. Περιμένουμε επίσης και μια Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα μας δίνει τη δυνατότητα να ενοικιάσουμε γιαλό. Φέτος δεν έχει βγει ακόμη αυτή η απόφαση. Οι δήμοι δεν έχουν καμία ενημέρωση. Σε περίπτωση που δεν έχουμε την ΚΥΑ, το κατάστημα θα λειτουργήσει μόνο στον ιδιόκτητο χώρο και με τις προβλεπόμενες αποφάσεις», αναφέρει.
Ο κ. Καρακύριος επισημαίνει ότι βασικός στόχος της επιχείρησης είναι ο πελάτης να απολαύσει τις υπηρεσίες του καταστήματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2019.
«Δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση για την αύξηση των τιμών. Σκεφτόμαστε πάντα τον πελάτη. Θα προτιμήσουμε να κόψουμε από κάτι άλλο παρά να αυξήσουμε την τιμή» και συμπληρώνει ότι: «η ΚΥΑ θα καθορίσει τα πάντα για το ποσό που θα καταβάλουμε για τον γιαλό. Ούτε ο δήμος δεν είναι ακόμη ενήμερος».
Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και το Umbrellas Beach Bar, επίσης στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής. Η ανακοίνωση των μέτρων με τα οποία θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης πρόκειται να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο στο οποίο βρίσκονται οι επιχειρηματίες. Ο ιδιοκτήτης του beach bar, Πολυχρονιάδης Δημήτριος, ανέφερε στο Thestival.gr πως αν θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας κατά του φονικού ιού τότε θα ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Ο τιμοκατάλογος και σε αυτήν την περίπτωση αναμένεται να παραμείνει σταθερός, ωστόσο ο κ. Πολυχρονιάδης χαρακτηρίζει καταστροφικό το σενάριο τοποθέτησης plexiglass.
«Αν μας πουν να βάλουμε plexiglass νομίζω θα καταστραφούμε. Θα μας βάλουν σε περισσότερους μπελάδες και δε θα μας δώσουν λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σιθωνία: Υπάλληλος θα ελέγχει την τήρηση των μέτρων από τους λουόμενους
Η νέα πραγματικότητα που επιβάλλει ο κορωνοϊός, πέρα από αποστάσεις, φέρνει περιορισμούς και στο σέρβις, με take away ροφήματα, συσκευασμένα σνακ και απαγόρευση αλκοόλ. Με τα σημερινά δεδομένα, στις παραλίες δεν περιμένουμε να δούμε τους σερβιτόρους να ανεβοκατεβαίνουν από το μπαρ και να μεταφέρουν τεράστιους δίσκους με ποτά και εντυπωσιακά πιάτα. Οι εργαζόμενοι στα beach bar θα περιοριστούν στον έλεγχο για την τήρηση των μέτρων και την τακτοποίηση των πελατών χωρίς συνωστισμό.
Ο Βασίλης Αργυρόπουλος, διαχειριστής του Ethnic Beach Bar, στην Τριστινίκα, άρχισε μόλις την Πέμπτη να κάνει ορισμένες αλλαγές στην επιχείρησή του, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην μετά κορωνοϊού εποχή.
«Προχθές κατέβηκα για πρώτη φορά στο μαγαζί για να κάνω κάποιες εργασίες. Φέτος δε θα κάνω πολλές αλλαγές. Το καλό είναι ότι έχουμε πολύ χώρο στο μαγαζί για να τηρούμε τις αποστάσεις», δήλωσε στο Thestival.gr.
Ο ίδιος σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά να προσλάβει ένα επιπλέον άτομο στο προσωπικό του καταστήματος, το οποίο θα φροντίζει την τήρηση των αποστάσεων αλλά και των λοιπών μέτρων.
«Μάλλον θα χρειαστεί ένα άτομο παραπάνω που θα επιβλέπει αν τηρούνται οι αποστάσεις στην παραλία και γενικότερα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού», τόνισε.
Όπως δήλωσε ο κ. Αργυρόπουλος, δεν είναι απίθανο να υπάρξει μια αύξηση στις τιμές του καταστήματός του, ωστόσο είναι κάτι το οποίο θα ήθελε να αποφύγει.
«Αυτή θα είναι η πρόταση της ΚΕΔΕ»
Σε διευκολύνσεις προς τους επιχειρηματίες που πλήττονται από τα νέα μέτρα που έφερε ο κορωνοϊός στη ζωή μας πρόκειται να προχωρήσουν οι δήμοι, σε μια προσπάθεια να σώσουν την παρτίδα στην καλοκαιρινή αυτή περίοδο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας, Κυπαρίσση Ντέμπλα, η μείωση κατά τουλάχιστον 50% του τιμήματος που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για να ενοικιάσουν αιγιαλό αλλά και η διάθεση περισσότερου χώρου εφόσον αυτός υπάρχει, θα είναι πιθανόν η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Μιλώντας στο Thestival.gr, ο κ. Ντέμπλας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα μέτρα που θα ληφθούν να καταφέρουν να στηρίξουν την εστίαση που τόσο χτυπήθηκε από τους κανόνες που επιβλήθηκαν.
«Έχουμε κάνει μια συνάντηση με τους επιχειρηματίες της Σιθωνίας στον τομέα της εστίασης. Είμαστε θετικοί να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Το πρώτο πράγμα που τέθηκε στο τραπέζι και δεν έχουμε καμία αντίρρηση είναι να δοθεί περισσότερος χώρος αν υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα χώρου. Ήμουν θετικός από την πρώτη στιγμή να πάμε σε μείωση 50% και πιο κάτω όσον αφορά στο τίμημα», υποστήριξε.
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Σιθωνίας έκανε λόγο για χάσιμο πολύτιμου χρόνου με τη διαδικασία για τους αιγιαλούς και πρότεινε μια ΠΝΠ, βάσει της οποίας θα ισχύουν οι τιμές της σεζόν του 2019, μειωμένες κατά 50%.
«Είχα προτείνει να υπάρξει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να ισχύσουν οι περσινές μισθώσεις μειωμένες κατά 50%, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε αργήσει χαρακτηριστικά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό εκτός από τους καταστηματάρχες και τον δήμο, γιατί αυτή τη στιγμή μόλις το 30% του προσωπικού εργάζεται κανονικά στον δήμο Σιθωνίας.