Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα διεθνών δικτύων που εστιάζουν στην έγκαιρη και πολύπλευρη αντίδραση της Ελλάδας κατά την έξαρση του κορωνοϊού.
Λίγη ώρα μετά το δημοσίευμα του Guardian, στο οποίο τονίζεται πως η Ελλάδα «αντιμετωπίζει καλύτερα την κρίση απ’ ό,τι αναμενόταν», ακολούθησαν νέα αφιερώματα του Bloomberg και της Wall Street Journal.
Ο Μαρκ Γκόνγκλοφ του Bloomberg, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Είχατε μόνο μια δουλειά να κάνετε, κυβερνήσεις!», ασκεί κριτική στους ηγέτες ισχυρών κρατών κρατών και τα αντανακλαστικά που επέδειξαν κατά την έξαρση του κορωνοϊού.
«Ανά τον κόσμο, οι κυβερνήσεις που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην πανδημία του Covid-19 δεν ήταν ούτε οι μεγαλύτερες ούτε οι πιο αυταρχικές. Ήταν απλά οι πιο έξυπνες και οι πιο σβέλτες και μεταξύ αυτών, δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία. Αντιθέτως περιλαμβάνονται αρκετές Ασιατικές κυβερνήσεις, ενώ στη Δύση, η Γερμανία στέκεται σχεδόν μόνη της ενώ είναι και η Ελλάδα. Ποιος το περίμενε αυτό;»
Ο Γκόνγκλοφ ασκεί σφοδρή κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εστιάζοντας στην καθυστερημένη αντίδραση κατά την εκκίνηση της πανδημίας, αλλά και στην απουσία ολοκληρωμένων σχεδίων για την επόμενη μέρα. Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος του Bloomberg, επισημαίνει ότι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα αποπροσανατολισμού των κυβερνήσεων της Δύσης, οι οποίες, όπως αναφέρει, χρειάζονται εκσυγχρονισμό και μια νέα θεωρία διακυβέρνησης, που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ποικίλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία, τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις διευρυνόμενες ανισότητες, την κλιματική αλλαγή.
O τίτλος του άρθρου του Bloomberg στο οποίο γίνεται για μια ακόμη φορά αναφορά στην Ελλάδα
Wall Street Journal: «Μια αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα»
Την ίδια στιγμή, η Wall Street Journal δημοσιεύει άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου της εφημερίδας Καθημερινή, Γ. Παλαιολόγου.
Στο άρθρο προβάλλεται η πολύ αποτελεσματική διαχείριση και έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κινητοποίηση, ο συντονισμός και η απρόσμενη αποτελεσματικότητα της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, γίνονται αναφορές στη σταθερή και αυξανόμενη ενίσχυση των κρίσιμων μονάδων στον τομέα της υγείας (ΜΕΘ) και στην «αθόρυβη επανάσταση» ψηφιοποίησης του κράτους, ώστε να υποστηριχθεί η πολιτική «Μένουμε σπίτι».
Στο άρθρο της WSJ, ο δημοσιογράφος της Καθημερινής υπογραμμίζει τη συνεργασία των πολιτών και η συμμόρφωσή τους στους περιοριστικούς κανόνες και την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
«Η μέχρι τώρα αξιοθαύμαστη αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, εφόσον έχει αίσιο τέλος χάρη στην κυβέρνηση και τη συνεργασία των πολιτών, θα αφήσει μια θετική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας, μπορεί δε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος.
Πηγή: iefimerida.gr