Το πώς αναφέρονται οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου στον εφιάλτη που ονομάζεται κορονοϊός, είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Ο συναγερμός είναι παγκόσμιος και η Γη βρίσκεται πια σε έναν πραγματικό πόλεμο.
Τα πράγματα… απλά: Οι στιγμές είναι αναμφισβήτητα δραματικές. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος υπερβολής στην λέξη αυτή, όσο κι αν “ακούγεται” έντονη. Ο κορονοϊός είναι εδώ, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο και μία προς μία οι ισχυρότερες χώρες του πλανήτη δοκιμάζονται από την κόλαση του κορονοϊού.
Οι νεκροί είναι σχεδόν 9.000. Ένας αριθμός σοκαριστικός αν αναλογιστεί κανείς πως ο φονικός ιός εμφανίστηκε στις αρχές μόλις του περασμένου Δεκέμβρη, στην Κίνα, ενώ στην Ελλάδα πλέον τα κρούσματα είναι 418, μετά και τα 31 νέα επιβεβαιωμένα που ανακοίνωσε την Τετάρτη, 18.03.2020, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, λίγο πριν ανακοινώσει και ο Νίκος Χαρδαλιάς πως από την Πέμπτη, 19.03.2020, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, με τα πρόστιμα να είναι “βαριά” για τους τυχόν… απείθαρχους.
Τι ακριβώς έχει συμβεί μόλις τρεις μήνες αφότου εμφανίστηκε ο κορονοϊός;
– 3,237 θάνατοι στην Κίνα, που μόλις εδώ και λίγες μέρες δείχνει να έχει καταφέρει να βάλει ένα “φρένο” στον εφιάλτη.
– 2,978 νεκροί στην Ιταλία (!) η οποία μόνο την Τετάρτη, 18.03.2020, “μέτρησε” ακόμη 475 ανθρώπινες ζωές χαμένες και συνολικά 35,713 κρούσματα!
– “Έκρηξη” του αριθμού των νεκρών στην Γαλλία που την ίδια μέρα είδε αυτή την… οδυνηρή πρόσθεση να “βγάζει” 264 θύματα συνολικά, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 9.000.
– 638 νεκροί στην Ισπανία, όπου η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα, κάνοντας πολλούς να σκέφτονται ότι βαδίζει στα “χνάρια” της Ιταλίας, καθώς μετρά επίσης 14,746 κρούσματα.
– 1,135 νεκροί στο Ιράν, που δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο.
Σύνολο, 8,908 νεκροί σε όλο τον κόσμο, από τον “εφιάλτη” που ακούει στο όνομα κορονοϊός.
Ο κορονοϊός και το λεξιλόγιο των ισχυρότερων ηγετών του κόσμου που “λέει” πολλά
Την ώρα, λοιπόν, που ο φονικός ιός “θερίζει ζωές”, έχει την αξία του να παρατηρήσουμε το πώς οι ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου εκφράζονται για την πανδημία.
Δεν προσπαθούν να “κατευνάσουν”, δεν επιχειρούν να καθησυχάσουν, αλλά μιλούν με λεξιλόγιο ασυνήθιστα “ωμό” για τα διπλωματικά δεδομένα.
Κορονοϊός και… πόλεμος για Τραμπ!
Ο Ντόναλντ Τραμπ το είπε ξεκάθαρα πριν λίγες ώρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο: «Με θεωρώ, με κάποιον τρόπο, ως έναν πρόεδρο σε καιρό πολέμου. Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγουμε, πρόκειται για μια πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση».
Δευτερόλεπτα μετά, ανακοίνωσε πως θα επικαλεστεί το Διάταγμα Αμυντικής Παραγωγής ώστε να εφαρμοστεί ένας νόμος για να παράξει η αμερικανική βιομηχανία τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό ώστε να δοθεί η μάχη ενάντια στον κορονοϊό.
Υποσχέθηκε “ολοκληρωτική νίκη” απέναντι στον φονικό ιό, ενώ διευκρίνισε πως θα… πατήσει το κουμπί για να ενεργοποιηθεί ο νόμος που χρονολογείται από το 1950 και δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση το δικαίωμα να δώσει “εντολή” στις βιομηχανίες να παράξουν όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Στην προκειμένη περίπτωση μάσκες, εξαεριστήρες και άλλα υλικά που χρειάζονται άμεσα.
Να σημειωθεί πως ο κορονοϊός έχει πλέον… επισκεφθεί και τις 50 αμερικανικές Πολιτείες, με τα κρούσματα να είναι 8,020 και τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πια σε 125.
Κορονοϊός: “Η μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” λέει η Μέρκελ!
Με την κρίση του κορονοϊού, «η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησής της από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε δεν υπήρξε κάτι που να απαιτεί περισσότερο την συλλογική μας αλληλεγγύη. Είναι σοβαρό, πάρτε το σοβαρά!».
Με αυτή την δραματική διατύπωση η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απευθύνθηκε πριν λίγες ώρες στους πολίτες ζητώντας τους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της πολιτείας στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19.
Είναι η πρώτη φορά, στην 15ετή θητεία της, που η Καγκελάριος απευθύνεται στον γερμανικό λαό από τηλεοράσεως, εκτός του καθιερωμένου πρωτοχρονιάτικου μηνύματός της
Επειδή δεν υπάρχει ακόμη ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο, οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την επιβράδυνση της διάδοσης του ιού, ώστε να απλωθεί σε μήνες και έτσι να κερδίσουμε χρόνο, τόνισε η κυρία Μέρκελ και παραδέχθηκε ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί είναι άνευ προηγουμένου για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά είναι αναγκαίοι.
Η Καγκελάριος προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν υπερβολικά, εάν υπάρξουν πολλά κρούσματα συγκεντρωμένα σε λίγο χρόνο. «Δεν πρόκειται για αφηρημένους αριθμούς σε μια στατιστική, αλλά για έναν πατέρα ή έναν παππού, μια μητέρα ή μια γιαγιά, μία ή έναν σύντροφο. Είναι άνθρωποι», υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ σε ιδιαίτερα φορτισμένο τόνο.
«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να δεχτούμε παθητικά την εξάπλωση του ιού», συνέχισε η Καγκελάριος, τονίζοντας ότι όσα μέτρα και αν λάβει το κράτος, το πιο αποτελεσματικό μέσο είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Για “πόλεμο” υπενθυμίζουμε πως είχε μιλήσει στο δραματικό του διάγγελμα πριν δυο μέρες και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που είδε δυστυχώς τους φόβους του να επιβεβαιώνονται.
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε πόλεμο κατά της δημόσιας υγείας βέβαια, αλλά ο εχθρός είναι εκεί. Αόρατος, ασύλληπτος. Ποτέ η Γαλλία δεν είχε λάβει τέτοιες αποφάσεις σε καιρό ειρήνης», τόνιζε χαρακτηριστικά.
“Εχθρός της ανθρωπότητας ο νέος κορονοϊός” λέει ο ΠΟΥ!
Σε παρόμοιο κλίμα μίλησε την τετάρτη, 18.03.2020, και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που χαρακτήρισε τον νέο κορονοϊό “εχθρό της ανθρωπότητας”, καθώς έχει σκοτώσει περισσότερους από 8.000 (σ.σ. έγιναν 8.908 μόλις λίγες ώρες μετά την ομιλία του) ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε στην Κίνα, στα τέλη Δεκεμβρίου.
“Ο κορονοϊός αυτός συνιστά μια πρωτόγνωρη απειλή. Αλλά αυτό είναι και μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να συσπειρωθούμε εναντίον ενός κοινού εχθρού, ενός εχθρού της ανθρωπότητας”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης μέσω Διαδικτύου.
“Περισσότερα από 200.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ και περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους”, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανέφερε, σημειώνοντας ότι πάνω από το 80% των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη και στον δυτικό Ειρηνικό.
Αλλά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για άλλη μια φορά ζήτησε από όλη τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί, επιμένοντας στο γεγονός ότι η “Αφρική θα πρέπει να αφυπνιστεί, η ήπειρός μου θα πρέπει να αφυπνιστεί”.
Ο κορονοϊός και το σχέδιο του ΠΟΥ
Στις 11 Μαρτίου, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε “πανδημία” την επιδημία του Covid-19, ωθώντας πολλές χώρες να λάβουν έκτακτα μέτρα.
“Κάθε μέρα, ο ΠΟΥ μιλά σε υπουργούς Υγείας, σε αρχηγούς κρατών, στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, σε διοικητές νοσοκομείων και σε βιομήχανους, για να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν και να ορίσουν προτεραιότητες σε συνάρτηση πάντα με την ιδιαίτερη κατάσταση τους”, επέμεινε.
Οι χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην καταπολέμηση της πανδημίας της ασθένειας Covid-19 που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό και να απομονώνουν, να κάνουν ελέγχους και να ανιχνεύουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας.
Δραματική έκκληση του ΠΟΥ για να μην… ξεχαστεί ο κορονοϊός
“Για την καταστολή και τον έλεγχο της επιδημίας, οι χώρες πρέπει να απομονώνουν, να ελέγχουν, να θεραπεύουν και να ανιχνεύουν”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
“Εάν δεν το κάνουν, οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να συνεχιστούν σε χαμηλό επίπεδο και στη συνέχεια να επανεμφανιστούν όταν αρθούν τα μέτρα της αποφυγής επαφής, της αποστασιοποίησης”, πρόσθεσε. Η στρατηγική του ελέγχου και της ιχνηλάτησης “πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της αντίδρασης σε κάθε χώρα”, τόνισε.
Θα “νικηθεί” ο κορονοϊός;
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε επίσης ότι για να επιταχυνθεί η αναζήτηση πιθανών θεραπειών και φαρμάκων για τη μόλυνση από τον Covid-19, ο ΠΟΥ και οι εταίροι του οργανώνουν μια πολυεθνική μελέτη για να αναλύσουν και να συγκρίνουν ορισμένες θεραπείες που δεν έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα.
“Αυτή η μεγάλη διεθνής μελέτη έχει σχεδιαστεί για να παράξει τα ισχυρά δεδομένα που χρειαζόμαστε προκειμένου να δούμε ποιες θεραπείες είναι οι πιο δραστικές”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.”Έχουμε ονομάσει αυτή τη μελέτη, δοκιμή αλληλεγγύης”.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει ότι δεν κάνουν ένα γενικευμένο έλεγχο ανίχνευσης των κρουσμάτων. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι πρόκειται για θέμα ποσότητας των διαθέσιμων τεστ αλλά για “στρατηγική”.
Φωτογραφίες: Reuters.
newsit.gr