Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου με αγωγή αποζημίωσης κατά του ελληνικού Δημοσίου, προσέφυγε ένας 68χρονος Σύρος μετανάστης, που διαμένει πλέον στην Σουηδία.
Ο μετανάστης ζητεί με την αγωγή του να καταδικαστεί το Ελληνικό Δημόσιο και να του καταβάλει αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για βλάβη που υπέστη από παράνομο και αναίτιο, όπως λέει, πυροβολισμό του από λιμενικούς υπαλλήλους του Λιμεναρχείου Καλύμνου κατά την διάρκεια επιχείρησης καταδίωξης σκάφους στο οποίο επέβαινε στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, κοντά στη νήσο Ψέριμο και είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του και την μόνιμη αναπηρία του.
Πιο συγκεκριμένα, με τον τραυματισμό δύο μεταναστών και ενός λιμενικού έληξε τότε η επιχείρηση καταδίωξης σκάφους που μετέφερε μετανάστες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου – Ψερίμου. Στο σκάφος επέβαιναν 12 μετανάστες και δύο διακινητές, Τούρκοι κατά δήλωσή τους, οι οποίοι συνελήφθησαν.
Όπως είχε ανακοινώσει το Λιμενικό «εντοπίστηκε ύποπτο ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος 7 μέτρων, να εισέρχεται σε όρμο της Ψερίμου και μετά από λίγα λεπτά να εξέρχεται με κατεύθυνση τα απέναντι τουρκικά παράλια. Τα στελέχη του Λιμενικού, κατευθύνθηκαν κοντά του, σπεύδοντας να ακινητοποιήσουν το σκάφος με συνεχείς προειδοποιήσεις και συριγμούς προς τον χειριστή του, που αποτελούσε και τον μόνο ορατό επιβαίνοντα.
Ο διακινητής, αγνόησε τις οδηγίες και τράπηκε σε φυγή, επιχειρώντας να διαφύγει τη σύλληψη. Οι άνδρες του Λιμενικού ξεκίνησαν άμεσα την καταδίωξή του, με το διακινητή να αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις και να επιχειρεί επικίνδυνους ελιγμούς.
Κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού, μάλιστα, ο διακινητής βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του σκάφους του Λιμενικού, επιχειρώντας από το σημείο εκείνο και μετά διαρκείς προσπάθειες εμβολισμού και βύθισής του, με συνέπεια τον τραυματισμό ενός εκ των δύο στελεχών και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του δεύτερου.
Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., συνέχισαν την καταδίωξη του διακινητή, προσπαθώντας αυτή τη φορά να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος με προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, όπως επιτάσσουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις.