Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία που υπεγράφη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ της διοίκησης της βιομηχανίας, της Τράπεζας Πειραιώς και της κοινοπραξίας, στην οποία ηγετικό ρόλο κατέχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar Χ. Καραθανάσης.
Το επόμενο βήμα, κι αφού η εταιρεία βγει από το πτωχευτικό κώδικα, θα αποτελέσει η εξαγορά των εργοστασίων, από τη Royal Sugar, σε συμφωνημένο τίμημα που φθάνει τα 15,2 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας και 10,8 εκατ. ευρώ για τις Σέρρες.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι με αυτή τη συμφωνία «η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο χάρτη της παραγωγής ζάχαρης», ενώ ο Χ. Καραθανάσης, αισθάνεται δικαιωμένος, καθώς, εδώ και καιρό κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την αναβίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Η επαναλειτουργία των εργοστασίων στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση, καθώς θα αξιοποιηθεί πάλι η παραγωγή τεύτλων της χώρας, δίνοντας «ζωή» σε έναν γεωργικό κλάδο με μεγάλες προοπτικές για τη χώρα.
Ομάδες μηχανικών, έχουν ήδη πιάσει δουλειά από σήμερα, για τη συντήρηση κι επαναλειτουργία των μηχανών στα δύο εργοστάσια ωστόσο, η αξιοποίηση της παραγωγής τεύτλων, θα γίνει, από την επόμενη σεζόν, δηλαδή από το 2020 κι έπειτα, καθώς, το χρονικό όριο για τη συγκομιδή παρήλθε. Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του Χ. Καραθανάση στο newsit.gr: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει δουλειά για τη συντήρηση των εργοστασίων, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατό. Αυτό που προέχει, όμως είναι η ασφάλεια των εργαζομένων. Διαθέτουμε ένα προϊόν στρατηγικής σημασίας, οπότε χρειάζονται μεθοδικές κινήσεις. Η ζάχαρη εξάλλου, χρειάζεται συλλογική δουλειά».
Όσον αφορά τη φετινή παραγωγή τεύτλων, αυτή θα αξιοποιηθεί στον τομέα της ενέργειας, και συγκεκριμένα για την παραγωγή βιοαέριου, αλλά και την παραγωγή ζωοτροφών.
Ποια είναι
Η Royal Sugar A.B.E.E. ιδρύθηκε το 2013, είναι μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση και δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο τροφίμων, με έμφαση στη μεταποίηση και εμπορία ζάχαρης και αλεύρων σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια. Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στα όρια της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου και σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Σε εγκαταστάσεις 3.500 τ.μ. στεγάζονται τόσο οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης, όσο και τα γραφεία διοίκησης, με οργανωμένα τμήματα προμηθειών, πωλήσεων, marketing, λογιστηρίου, logistics και ποιοτικού ελέγχου. Η εταιρεία έχει επενδύσει σε υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Διαθέτει υψηλής τεχνολογίας γραμμές παραγωγής και αυτοματοποιημένης συσκευασίας και παλετοποίησης ζάχαρης και αλεύρων. Ο κύκλος εργασιών της για το 2018 ήταν 35 εκατ. ευρώ με σημαντική κερδοφορία.