«Τσουχτερές» χρεώσεις σε μια σειρά από υπηρεσίες, που μέχρι πρότινος παρέχονταν δωρεάν, επιβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν δυναμικά στη λειτουργική κερδοφορία.
Όπως έχει επισημάνει πολύ νωρίς το insider.gr, ιδίως οι χρεωστικές κάρτες φαίνεται πως αποτελούν «πεδίο δόξης λαμπρό» για την αύξηση των προμηθειών, στις οποίες οι τράπεζες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους. Καθώς οι χορηγήσεις δανείων παραμένουν στάσιμες και τα επιτόκια χορηγήσεων σε αρνητικό έδαφος, οι υπηρεσίες και η χρήση καρτών φαίνεται πως αποτελούν μονόδρομο για την οργανική τους κερδοφορία -σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών μέσα από συρρίκνωση του δικτύου.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουν επιβάλλει τους τελευταίους μήνες μια σειρά από προμήθειες που πριν από έναν χρόνο δεν υπήρχαν στον τιμοκατάλογο υπηρεσιών καμίας ελληνικής τράπεζας. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα νέων χρεώσεων είναι τα εξής:
- Επανέκδοση χρεωστικών καρτών
Εντελώς δωρεάν ήταν μέχρι πριν από έναν χρόνο η επανέκδοση χρεωστικής κάρτας. Το προηγούμενο φθινόπωρο, όλες οι συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να χρεώνουν την επανέκδοση των χρεωστικών καρτών με 5-6 ευρώ, είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (έχασε την κάρτα), είτε όχι, όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή, απλώς, έληξε. Σημειώνεται ότι η χρέωση ισχύει ακόμη και όταν η τράπεζα συστήνει στον πελάτη της να αντικαταστήσει την κάρτα του λόγω ύποπτων συναλλαγών μέσω Internet.
- Αλλαγή/απεμπλοκή pin
Ένα νέο, κραυγαλέο παράδειγμα νέας επιβάρυνσης για τους πελάτες των τραπεζών είναι η επανέκδοση pin στις κάρτες ή η απεμπλοκή του όταν μπλοκάρει μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.
Η νέα χρέωση έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των χρηστών καρτών.
- Μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού
Η Τράπεζα Πειραιώς επέβαλε πρόσφατα χρέωση στην υπηρεσία IRIS, η οποία αφορά μεταφορές χρημάτων από το κινητό, γνωρίζοντας μόνο το τηλέφωνο ή το Facebook του παραλήπτη. Η εν λόγω υπηρεσία παρέχεται στη χώρα μας ήδη δύο χρόνια (από το καλοκαίρι του 2017) και προσφερόταν δωρεάν για ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών τραπεζών.
Σημειώνεται ότι η υπηρεσία «peer to peer» εξυπηρετεί κυρίως τις μεταφορές μικροποσών, όπως για παράδειγμα μεταξύ των φίλων μιας παρέας που θέλουν να μοιραστούν τον λογαριασμό. Για την ώρα, οι υπόλοιπες τράπεζες δεν χρεώνουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία ούτε σκοπεύουν να το κάνουν πολύ άμεσα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του insider.gr.
Πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ
Ένα άλλο παράδειγμα υπηρεσιών που μέχρι πρόσφατα ήταν δωρεάν, αλλά πλέον χρεώνονται, είναι οι πληρωμή εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εισφορές στον ΕΦΚΑ, οι οποίες πληρώνονταν δωρεάν μέσω του e-banking. Πλέον, όμως, υπάρχει προμήθεια 50 λεπτών για τους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς και 30 λεπτών για τους πελάτες της Alpha Bank ανά συναλλαγή. Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους των άλλων δύο συστημικών τραπεζών, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, δεν υπάρχει για την ώρα κάποια χρέωση.
Σημειώνεται, πάντως, ότι όλες οι τράπεζες επιβάλλουν προμήθεια έως 2 ευρώ για καταβολή των εισφορών στο γκισέ των καταστημάτων, κάτι που είναι αναμενόμενο αφού προσπαθούν να ωθήσουν τους πελάτες τους στη χρήση των εναλλακτικών δικτύων (όπως αυτόματα μηχανήματα πληρωμών, e-banking και mobile banking) ώστε να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη στο δίκτυο.
Πηγή: insider.gr