«Αποπνικτική» είναι η κατάσταση στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Aνατολικού Αιγαίου όπου καταφθάνουν κατά κύματα πρόσφυγες κυρίως από το Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr σε υποδομές οι οποίες υπάρχουν σε πέντε νησιά για 10.000 ανθρώπους, στοιβάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 25.000 πολλοί εκ των οποίων παιδιά και γυναίκες.
Κι ενώ γίνονται προσπάθειες για μεταφορά πολλών εκ των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ξανά, ότι η κατάσταση στα κέντρα των νησιών, εκεί όπου καταφθάνουν πρόσφυγες κατά χιλιάδες είναι εκτός ελέγχου.
Προσφυγικό: Επιστροφή στους αριθμούς του 2015
Όπως εξήγησε στο newsit.gr ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βασίλης Στραβαρίδης, οι ροές από τα τουρκικά παράλια είναι πράγματι αυξημένες, με τον αριθμό των προσφύγων να προσεγγίζει το τελευταίο διάστημα, τα νούμερα του 2015 και 2016.
«Με τη διαφορά» σημειώνει ο ο ίδιος, «πως σήμερα, λόγω της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, εγκλωβίζονται εδώ, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια παρέμεναν συνήθως μόνο για λίγες ημέρες».
Κατά τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το πρόβλημα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται. Σήμερα ωστόσο, λόγω των αυξημένων αφίξεων κυρίως Αφγανών, αλλά και Σύρων όπως και ανθρώπων από χώρες της Αφρικής οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, έχει επανέλθει στην επικαιρότητα.
Ενδεικτικό πάντως του προβλήματος είναι, όπως επισημαίνει ο κ. Στραβαρίδης ότι αυτή τη στιγμή στη Μόρια και σε ένα κέντρο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 3.000 ανθρώπους, στοιβάζονται 10.000 ψυχές, ενώ στη Σάμο περίπου 5.000 άνθρωποι βρίσκονται σε ένα κέντρο που δεν χωράει περισσότερους από 635.
«Έρχεται δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά»
«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 12.000 αιτούντες άσυλο», γράφει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά».
Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι οι λόγοι για την ενίσχυση των προσφυγικών ροών είναι ασαφείς. «Όλοι όμως γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Η άνοδος του αριθμού των προσφύγων σχετίζεται εν μέρει με τις πιέσεις που δέχονται οι περίπου 4 εκατομ. πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία. Λόγω της εντεινόμενης δυσαρέσκειας του τουρκικού πληθυσμού η Άγκυρα υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι, κυρίως, των Σύρων προσφύγων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα ωστόσο είναι Αφγανοί.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η άνοδος του αριθμού των προσφύγων έχει πολιτικό υπόβαθρο. Λέγεται μάλιστα ότι στη διένεξη με την Κύπρο με αφορμή τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα εντείνει συνεχώς την πίεση, γεγονός που αντανακλά και στην Ελλάδα καθώς και το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
Και είναι αλήθεια εντυπωσιακό ότι αυτές οι προσφυγικές ροές περνούν απαρατήρητες από την τουρκική ακτοφυλακή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσφυγική συμφωνία αποτελεί μέσο πίεσης της Άγκυρας στην ΕΕ. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αποτρέπουν τούρκοι συνοριοφύλακες από μια μετάβαση στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία αθετεί συστηματικά τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ».
Σύσκεψη για το μεταναστευτικό
Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη συναντώνται σήμερα στη Μυτιλήνη οι δήμαρχοι του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Σκοπός της ευρείας σύσκεψης είναι η διατύπωση μιας κοινής θέσης και ταυτόχρονα ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου δράσης των αυτοδιοικητικών φορέων α’ και β΄ βαθμού στο βόρειο Αιγαίο σε σχέση με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.
Στην ίδια σύσκεψη θα υπάρξει ενημέρωση των δημάρχων από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλα αυτά την ώρα που οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τα τουρκικά παράλια. Όπως αποδεικνύουν οι παράκτω εικόνες, στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς στη Λέσβο, έφτασαν νέες καραβιές προσφύγων.
Άνθρωποι που κατάφεραν να περάσουν στη χώρα από την Τουρκία, που συνεχίζει να μην πραγματοποιεί αποτελεσματικούς ελέγχους.
Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2016 που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η χώρα μας έχει επιστρέψει μόλις 1.907 άτομα.