Συνέντευξη στον Σπύρο Μουρελάτο
Στρατηγικό σχεδιασμό για τα μεγάλα έργα της επόμενης 10ετίας, που μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ έως και 1,4% και να αποφέρει ακόμη και 43.000 θέσεις, προαναγγέλλει ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής. Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων τονίζει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά οφείλει να επαγρυπνεί, «δεν απειλεί και δεν απειλείται».
Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τις μειώσεις φόρων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που περιλαμβάνει το οικονομικό σας πρόγραμμα; Τι απαντάτε στην κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ όχι προσέρχεστε στις εκλογές με κρυφή ατζέντα;
Πραγματικά, κύριε Μουρελάτο, πώς να σχολιάσει κανείς το γεγονός ότι το κόμμα που έκανε παγκοσμίως γνωστή τη λέξη «κωλοτούμπα» μας κατηγορεί για δήθεν «κρυφή ατζέντα»… Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα είπε, άλλα έκανε κι άλλα λέει ότι έκανε. Εμείς, αντιθέτως, δεν τάζουμε στους πάντες τα πάντα. Λέμε λίγα, αλλά ρεαλιστικά, και είμαστε αποφασισμένοι να τα υλοποιήσουμε. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ισχυρή ανάπτυξη, με το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι και εισφορές – περισσότερες επενδύσεις – νέες, καλά αμειβόμενες δουλειές. Με ένα πρόγραμμα που δίνει ανάσα σε όλους τους Έλληνες, ενισχύει πρώτιστα όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, στηρίζει τη μεσαία τάξη που η απερχόμενη κυβέρνηση την τσάκισε. Και δεν λέμε λόγια του αέρα, όπως κάνουν άλλα κόμματα προεκλογικά, αλλά έχουμε πει και από που ακριβώς θα βρεθούν οι πόροι: περιορισμός αχρείαστων κρατικών δαπανών, επέκταση χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών, μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση ως αποτέλεσμα και των χαμηλότερων φόρων, υψηλότερη ανάπτυξη και εγκατάλειψη της πολιτικής των «υπερπλεονασμάτων» που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή έγινε… μνημονιακότερος των μνημονιακών.
Ανησυχείτε μήπως τις πρώτες εβδομάδες μιας πιθανής διακυβέρνησης σας έλθετε αντιμέτωποι με ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο λόγω της όξυνσης της τουρκικής παραβατικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ; Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν χρήσιμη μία συνάντηση του επόμενου πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν;
Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά οφείλει να επαγρυπνεί. Οι στρατηγικές επιλογές που έχει κάνει η χώρα μας -και για τις οποίες όλοι στη δική μας παράταξη είμαστε υπερήφανοι- μας επέτρεψαν να οικοδομήσουμε σε βάθος χρόνου ισχυρές συμμαχίες, όπως βέβαια και ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα. Πιστεύουμε στην καλή γειτονία. Το δόγμα μας είναι «δεν απειλούμε, αλλά και δεν απειλούμαστε». Όπως πρόσφατα είπε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, «απειλές, εκβιασμοί, απόπειρες εκφοβισμού, δεν μας πτοούν, επιστρέφονται στον αποστολέα». Κι αυτό πρέπει να το χωνέψουν οι γείτονες μας.
Βέβαια, πρέπει να πούμε και κάτι προς το εσωτερικό της χώρας: Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε. Όπως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έτσι και με τα ελληνοτουρκικά πρόσφατα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η απερχόμενη κυβέρνηση πήγε να τα αξιοποιήσει για προεκλογικούς σκοπούς. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ξέρετε, εγώ μεγάλωσα με τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι το εθνικό συμφέρον μπαίνει πάντα πάνω από το κομματικό. Δεν γίνεται από τη μία να συγκαλείς εκτάκτως κρίσιμο, υποτίθεται τουλάχιστον, ΚΥΣΕΑ κι από την άλλη να μην ενημερώνεις καν τους άλλους πολίτικους αρχηγούς…
Όσο για ενδεχόμενη συνάντηση του επόμενου Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν: Δεν πιστεύω ότι για την εξωτερική πολιτική πρέπει να μιλάνε συνεχώς οι πάντες, συνεπώς το συγκεκριμένο ζήτημα ας αφήσουμε να το αποφασίσουν αυτοί που πρέπει, όταν πρέπει. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι αν γίνει, θα γίνει σωστά προετοιμασμένη. Δεν θα θυμίζει το φιάσκο που ζήσαμε επί κ. Τσίπρα…
Υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών; Εάν όχι, πώς σκοπεύετε να αμβλύνετε τις βαριές, όπως τις χαρακτηρίζετε, συνέπειες της συμφωνίας με τους βόρειους γείτονες μας;
Η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά η παράταξη που ξέρει να λέει τα μεγάλα Ναι και τα μεγάλα Όχι – όπως έκανε στο Βουκουρέστι. Όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιστρέφουμε τις βαριές συνέπειες αυτής της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Και σίγουρα δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπιών στην ΕΕ. Παραμένουμε σταθεροί στο εθνικό καθήκον μας. Και δεν αντιμετωπίζουμε κοντόφθαλμα τα εθνικά θέματα, γιατί καθορίζουν τις επόμενες γενιές.
Εκτιμάτε ότι η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει υποθέσεις, όπως οι κυβερνητικοί χειρισμοί τo Α’ εξάμηνο του 2015, η πολιτική και δικαστική δρομολόγηση της Novartis και η διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό;
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι ανεπίτρεπτο: Προσπάθησε συνειδητά να ποινικοποιήσει την πολιτική αντιπαράθεση. Και προσέξτε, άλλο να υπάρχει πραγματικά ζήτημα ποινικών ευθυνών και άλλο να επιχειρείς εργαλειακά να χρησιμοποιήσεις μια υπόθεση χωρίς περιεχόμενο για να χτυπήσεις τον αντίπαλό σου. Εμείς σίγουρα δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος. Οι δε περιπτώσεις που αναφέρατε, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι όλες ίδιες. Δεν θα ήθελα να περιπτωσιολογήσω όμως, για να μην είμαι και ανακόλουθος με όσα ήδη σας είπα. Κάθε πράγμα στον καιρό του.
Ως τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ, ποια δημόσια έργα θεωρείτε απόλυτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;
Η απόλυτη προτεραιότητά μας, κύριε Μουρελάτο, είναι να γίνει αυτό που δυστυχώς δεν έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει ανάγκη ο τόπος: Ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τα μεγάλα έργα της επόμενης 10ετίας. Εμείς τα έργα δεν τα βλέπουμε ως εργαλεία υφαρπαγής ψήφων, αλλά ως εργαλεία ανάπτυξης, που κάθε χρόνο μπορούν να αυξάνουν το ΑΕΠ έως 1,4% και να δημιουργούν 43.000 νέες θέσεις εργασίας. Κι ακριβώς επειδή ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ολοκληρωμένος, θα τον αδικήσω αν ξεχωρίσω μεμονωμένα έργα, ιδίως μάλιστα στον περιορισμένο χώρο μιας συνέντευξης. Σίγουρα, βέβαια, μέσα σε αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα κρίσιμα έργα όπως -ενδεικτικά- είναι το πολύπαθο Πάτρα-Πύργος, η ολοκλήρωση του Ε65, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ο Δράμα-Εγνατία, η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρουπολη και συνολικά του σιδηροδρομικού δικτύου, η ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, η επέκταση του Μετρό Αθήνας, η αναβάθμιση των αεροδρομίων και λιμανιών μας και -βέβαια- η υλοποίηση επιτέλους της επένδυσης στο Ελληνικό.
Γενικότερα, το πρόγραμμά μας για τις υποδομές είναι καλά μελετημένο και χαρακτηρίζεται από μέτρο, ορθολογισμό και σύγχρονες, καινοτόμες ιδέες. Έτσι ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και ως κυβέρνηση.