Την ανάγκη ανάδειξης του βυζαντινού οικισμού της αρχαίας Ζίχνης υπογράμμισε ο υποψ. Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Τόσιος Πασχάλης, επισκεπτόμενος προχθές την περιοχή.
Η αναστήλωση, η στερέωση, η αποκατάσταση του βυζαντινού κάστρου και των βυζαντινών εκκλησιών θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα, ώστε επιτέλους ο σπάνιος αυτός αρχαιολογικός χώρος να γίνει επισκέψιμος για το ευρύ κοινό. Ιδιαίτερα τώρα που οι γειτονικές περιοχές της Φυλλίδας εντάσσονται σ΄ένα ευρύτερο πρόγραμμα τουριστικής διαδρομής από τον Άθω, την Αμφίπολη έως και τα αρχαία Στάγειρα.
Πρόκειται για θεματικές περιηγήσεις, οι οποίες συνδυάζουν το ιστορικό με το θρησκευτικό παρελθόν της περιοχής, απ΄ όπου όμως λείπει ο εξαιρετικός αυτός αρχαιολογικός χώρος της Ζίχνης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «Μυστράς του Βορρά».
Λίγα λόγια
Για την ιστορία του
Βορειοδυτικά της σημερινής κωμόπολης Ζίχνας βρίσκονται τα ερείπια του βυζαντινού ομώνυμου κάστρου. Την ιστορία του προσπάθησε ν’ ανιχνεύσει με βάση τις πηγὲς και τα αρχαιολογικὰ δεδομένα ὁ Ν. Κ. Μουτσόπουλος (1982) στη μελέτη του «Τὸ βυζαντινὸ κάστρο τῆς Ζίχνας, Συμβολὴ στὴ μελέτη ἑνὸς βυζαντινοῦ ὀχυροῦ οἰκισμοῦ στὴν περιοχὴ τοῦ Στρυμῶνα»
Για τον αρχαιολογικό χώρο της Ζίχνης σήμερα, δεν χρειάζονται δαπάνες απαλλοτριώσεων και όλος ο λόφος της ερειπωμένης πόλεως προσφέρεται άμεσα για εργασίες αναστύλωσης, στερέωσης και αποκατάστασης του βυζαντινού κάστρου, των ναών και οικημάτων, και βέβαια σε συστηματικές σωστικές ανασκαφές.
Τα ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα διαδέχθηκαν το ένα το άλλο, αλλά η αρχαία Ζίχνα δεν εντάχθηκε ποτέ σε κανένα από αυτά.
Αναστύλωση, στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων.
Λέξεις γεμάτες υποσχέσεις, που υποδηλώνουν σεβασμό στην Ιστορία. Εξαγγελίες, λόγια και ύστερα απραξία και λήθη.