ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Ο Νάσος Παπαδόπουλος είναι Ιατρός Γενικής Ιατρικής. Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1973 και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Σερρών. Είναι απόφοιτος της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Είναι Ιατρός Δημόσιας Υγείας της Π.Ε Σερρών και μέλος του Δ.Σ. Του αθλητικού συλλόγου Α.Ο.Κ. ΙΚΑΡΟΙ Σερρών. Είναι παντρεμένος με τη Γιούλη Πετλιάκη και πατέρας δύο τέκνων.
– Τι είναι αυτό που παρακινεί ένα πετυχημένο γιατρό να συμμετέχει ως υποψήφιος στις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές?
Με την σχεδόν απόλυτη ενοχοποίηση της πολιτικής, φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε για όλους δεύτερες σκέψεις! Διερωτόμαστε αν υπάρχει τελικά ανιδιοτέλεια.
Φυσικά και δεν πιστεύω ότι εγώ θα σώσω την πόλη ή θα λύσω όλα τα προβλήματα!
Μακριά από μένα οι πομπώδεις εκφράσεις και οι εγωκεντρικές τοποθετήσεις.
Τα πράγματα είναι απλά!
Ως γιατρός θέλω να κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά μου. Είμαι όμως και πολίτης ,κάτοικος και δημότης, που μπορώ να αφιερώσω μέρος του ελεύθερου χρόνου μου για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.
Ο Δήμος αποτελεί μια συλλογικότητα που επιβάλλεται να στηρίζεται σε συνεργασίες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Αν αυτό αποτελεί ένα πεδίο συνεισφοράς, τότε αυτή τη φιλοδοξία συμμετοχής την αποδέχομαι τόσο για μένα όσο και για τους άλλους υποψηφίους.
-Γιατί με τον κ. Φωτιάδη?
Υπήρξε πρακτικός και αποτελεσματικός, τόσο ως Δήμαρχος όσο και ως Νομάρχης!
Οι συνθήκες επιβάλλουν την ανάγκη αξιοποίησης κάθε δυνατότητας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι σε περίοδο γενικότερης κρίσης αυτές οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και οι επιλογές προϋποθέτουν βαθιά γνώση και εμπειρία!
-Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα πεδίο στο οποίο ο Δήμος Σερρών πρέπει να στρέψει κυρίως την προσοχή του, ποιο θα ήταν αυτό?
Ίσως σας φανεί παράξενο αλλά δε θα στρεφόμουν στα περίφημα μεγάλα έργα!
Από τι στιγμή που βγει κανείς από το σπίτι του και περπατήσει στην πόλη,στο χωριό,στη γειτονιά, συναντά όλα αυτά που του προκαλούν ικανοποίηση ή δυσαρέσκεια και αποστροφή. Αυτή η βόλτα στο περιβάλλον που ζούμε είναι αψευδής μάρτυρας της πραγματικότητας.
Περπατώντας, οδηγώντας, επικοινωνώντας, πηγαίνοντας στη δουλειά ή τα παιδιά στο πάρκο και την παιδική χαρά καταγράφεις όλα αυτά τα καθημερινά, τα μικρά, αλλά πολλές φορές βασανιστικά
Με λίγα λόγια προτείνω να στρέψουμε την προσοχή μας σε όλα αυτά που βλάπτουν σοβαρά την καθημερινότητά μας. Υπάρχουν ιδέες, σχέδια και εξειδικευμένες προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου.
-Μπορεί να λειτουργήσει με αποδοτικότερο τρόπο ο Δήμος Σερρών? Είναι επαρκής ο υπηρεσιακός του μηχανισμός?
Θα πρέπει σταδιακά να περάσουμε σε ένα πιο δημιουργικό και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των υπηρεσιών.Η εποχή που αρκούσε η απλή πλειοψηφία στις αποφάσεις, θα πρέπει να δώσει τη θέση της σε παραγωγικές συνθέσεις και συμφωνίες που θα αφορούν όλο το σώμα. Η αντιπαράθεση ως αυτοσκοπός δεν οδηγεί πουθενά , ενώ ουσιαστικά παροπλίζει τους δημοτικούς συμβούλους και τους θέτει έξω από τα πεδία δημιουργικής συνεργασίας και κοινών δράσεων.
Οι ρόλοι συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης παραμένουν διακριτοί, αλλά δεν είναι ανάγκη να υψώνονται πλασματικά τείχη.
Οι υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να αναδιατάσονται και να εκσυγχρονίζονται, αλλά θα πρέπει να είναι σεβαστή η δομή και ιεραρχία τους. Να πάψουν οι Αντιδήμαρχοι να παριστάνουν τους υπερδιευθυντές παρεμβαίνοντας οριζόντια στο μοντέλο διοίκησης. Έχουν επιτελικό-εποπτικό ρόλο για να πετυχαίνονται οι στόχοι που αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η καθημερινή λειτουργία για την υλοποίηση αφορά τις υπηρεσιακές δομές. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερος δημιουργικός χώρος στα ικανά στελέχη του Δήμου Σερρών.