Με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εκπληρώνεται ο στόχος για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρίς ιδρύματα δύο ταχυτήτων.
Μπορεί οι τελευταίες ενοποιήσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ να ολοκληρώνονται σχετικά όψιμα, ωστόσο οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα έχουν την ευκαιρία να εγκαινιάσουν τα νέα τμήματα που δημιουργούνται στα ιδρύματα όλης της χώρας, με τα ΤΕΙ να χάνονται από τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια να εμπλουτίζονται με νέα αντικείμενα και προγράμματα σπουδών.
Για εκείνους που φοιτούν ήδη στα τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία ενσωματώνονται και γίνονται πια πανεπιστημιακά, δεν αλλάζει απολύτως τίποτε, με δεδομένο ότι εντάσσονται αυτοδίκαια και συνεχίζουν κανονικά τις σπουδές τους.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι φετινοί υποψήφιοι, καθώς το μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών δεν θα μοιάζει σχεδόν καθόλου με το περσινό.
Στο νέο μηχανογραφικό θα ενταχθούν 23 νέες σχολές και 100 νέα τμήματα από τα πέντε υπερ-πανεπιστήμια που προκύπτουν από τις τελευταίες συγχωνεύσεις των ΤΕΙ. Πρόκειται για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το νέο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σημειώνεται ότι θα ενταχθούν επίσης τα νέα τμήματα από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Γεωπονικού και Ιόνιου Πανεπιστημίου.
Για αυτό τον λόγο τα ιδρύματα θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τους υποψηφίους για τα νέα προγράμματα σπουδών και να διασφαλιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων σε όποιες περιπτώσεις μπορεί να προκύπτουν σχετικά ζητήματα.
Τα πέντε υπερ-πανεπιστήμια
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, η ακαδημαϊκή λειτουργία των νέων τμημάτων ξεκινά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, πλην ελαχίστων τμημάτων που θα ξεκινήσουν το έτος 2020-2021 (βλ. Πίνακα), όπως η Νομική στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Προβλέπεται επίσης η ίδρυση Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα λειτουργήσει το έτος 2020-2021, ενώ το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κατατέμνεται από το έτος 2019-2020 στα εξής νέα τμήματα: α) Κοινωνικής Εργασίας, β) Κοινωνικής Πολιτικής και γ) Πολιτικής Επιστήμης. Για τα πέντε υπερ-πανεπιστήμια προβλέπονται τα εξής:
1. Διεθνές Πανεπιστήμιο
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο επεκτείνεται και ενσωματώνει τα ΤΕΙ Σερρών, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ιδρύοντας επτά νέες σχολές και 33 τμήματα. Ειδικότερα ιδρύονται οι σχολές Οικονομίας και Διοίκησης, Κοινωνικών Επιστημών στη Θεσσαλονίκη, Επιστημών Υγείας στη Θεσσαλονίκη, Μηχανικών στις Σέρρες, Επιστημών Σχεδιασμού στις Σέρρες, Θετικών Επιστημών στην Καβάλα και Γεωτεχνικών Επιστημών στη Δράμα.
Για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που απευθύνονται σε Έλληνες και αλλοδαπούς,ιδρύεται το Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών. Στα τμήματα οργανώνονται προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου σε ξένη γλώσσα και απονέμονται τίτλοι σπουδών αντίστοιχοι και ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών που διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα και απονέμονται από τα ΑΕΙ, ενώ για τους αλλοδαπούς φοιτητές υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, με απόφαση του οικείου τμήματος και απόφαση του Συμβουλίου του Κέντρου.
Ιδρύονται επίσης τα τμήματα: α) Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών και β) Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας. Στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας ιδρύεται και λειτουργεί πρόγραμμα σπουδών Μηχανικών Πετρελαίου στην αγγλική γλώσσα, συνολικής διάρκειας οκτώ (8) εξαμήνων στην Καβάλα.
2. Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης
Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, έρχεται να προστεθεί στα δύο ιδρύματα του νησιού, μετά το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο. Πρόκειται για την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο εμπλουτίζεται με τις σχολές Επιστημών Υγείας στο Ηράκλειο, Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας στον Άγιο Νικόλαο, Γεωπονικών Επιστημών στο Ηράκλειο, Μηχανικών στο Ηράκλειο και Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών στο Ρέθυμνο. Παράλληλα δημιουργούνται 17 νέα τμήματα.
3. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ενσωματώνεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ιδρύονται οι σχολές Οικονομικών Επιστημών στην Κοζάνη, Θετικών Επιστημών στην Καστοριά, Γεωπονικών Επιστημών στη Φλώρινα και Επιστημών Υγείας στην Πτολεμαΐδα και 22 νέα τμήματα.
4. Πανεπιστήμιο Πατρών
Το τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας μοιράζονται τελικά στα δύο Πανεπιστήμια, Πατρών και Πελοποννήσου. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών δημιουργούνται οι σχολές Νομικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών και Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας και ιδρύονται 14 νέα τμήματα. Η ακαδημαϊκή λειτουργία αρχίζει από το έτος 2019- 2020, με εξαίρεση τη Νομική. Δεν λείπουν ωστόσο οι γκρίνιες για την επικείμενη συγχώνευση με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών να καταψηφίζει το σχέδιο ενοποίησης του υπουργείου Παιδείας.
5. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, εκτός από τα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. και Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε., τα οποία εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ταυτόχρονα δημιουργούνται οι σχολές Γεωπονίας και Τροφίμων στην Καλαμάτα, Επιστημών Υγείας στην Τρίπολη, Διοίκησης στην Καλαμάτα και Μηχανικών στην Πάτρα και δημιουργούνται 16 τμήματα. Οι μόνες αντιδράσεις έχουν προκληθεί πάντως μόνο από τη Σχολή Οικονομίας Διοίκησης και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που τάσσεται κατά της συγχώνευσης με το ΤΕΙ.
[avgi.gr]