Την 4η Μαΐου φωτογραφίζει ως ημερομηνία-ορόσημο για την εκκίνηση εφαρμογής του σχεδίου εξόδου από την καραντίνα η ανακοίνωση που έκανε ο Στέλιος Πέτσας για την παράταση των περιορισμών στην κυκλοφορία για μία ακόμη εβδομάδα πέραν της 27ης Απριλίου.
Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, οι ανακοινώσεις για το συνολικό σχέδιο εξόδου από την καραντίνα θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά προειδοποίησε γι’ ακόμη μία φορά ότι η μετάβαση θα είναι αργή και το σχέδιο θα ξεδιπλώνεται σε φάσεις που θα αξιολογούνται διαρκώς.
Ο Στέλος Πέτσας επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αρθεί από την 4η Μαΐου η υποχρέωση αποστολής SMS ή των έγγραφων βεβαιώσεων για τις μετακινήσεις, ωστόσο η ελεύθερη μετακίνηση των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων μπορεί να επιτραπεί αργότερα και όχι άμεσα.
Το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την καραντίνα
Με βάση λοιπόν όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και όσα έχει παρουσιάσει ήδη το newsit.gr σχετικά με το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα, ήδη από τις 27 Απριλίου θα λειτουργήσουν ξανά υποθηκοφυλακεία και γραμματείες των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων.
Στις 4 Μαΐου θ’ αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων – και θα λειτουργήσουν ξανά μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).
Στη συνέχεια θα εξεταστεί το άνοιγμα των σχολείων, ενώ σχεδόν παράλληλα θα λειτουργήσουν ξανά τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ κτλ. με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους και αποστάσεις μεταξύ τους. Τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και οι χώροι συνάθροισης θα επαναλειτουργήσουν προς τα τέλη Μαΐου, ενώ το σχέδιο για την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ κτλ. προβλέπει τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές. Έως τα τέλη Μαΐου θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών κι ενδεχομένως των δικαστηρίων, με την κυβέρνηση να εξετάζει παράταση του δικαστικού έτους.
Τελευταία στη σειρά θα είναι τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα λειτουργήσουν προς τα μέσα Ιουνίου σε μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς με επαρκείς υγειονομικές υποδομές, ενώ από τις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία τους και στις υπόλοιπες περιοχές με μοναδική αίρεση απομακρυσμένα νησιά όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία, ιατρεία κτλ.
Τέλος, τα πανεπιστήμια – εκτός απροόπτου – θα ανοίξουν ξανά από το Σεπτέμβριο, καθώς ούτως ή άλλως τα μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο διεξάγονται στις περισσότερες περιπτώσεις εξ αποστάσεως.
Πέτσας για σχολεία, μέτρα, Βρούτση και οικονομία
Για τα σχολεία, ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει μεν τις συστάσεις των ειδικών, αλλά η κατεύθυνση που υπάρχει είναι ν’ ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και απομένει να ξεκαθαριστεί η ιεράρχηση και η σειρά με την οποία θα γίνει αυτό.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και τόνισε δύο φορές ότι ο κ. Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, επισήμανε πως «όταν λαμβάνονται τόσα πολλά μέτρα με τόσο μεγάλη πίεση χρόνου, μπορεί να γίνονται και αστοχίες. Σημασία έχει να διορθώνονται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας δηλαδή εκτός κάδρου τον υπουργό Εργασίας. Επίσης, τόνισε πως η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη συγχρηματοδότηση του βοηθήματος των 600 ευρώ για τους επιστήμονες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση του newsit.gr εάν αλλάζει ο σχεδιασμός για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών μετά τα κρούσματα στο Κρανίδι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το πλάνο που αφορά στη μετεγκατάσταση 2.380 ατόμων που ανήκουν κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού εξελίσσεται και ήδη 627 άτομα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τα νησιά. Όμως, λόγω της παράτασης των περιορισμών στην κυκλοφορία έως τις 4 Μαΐου, η εφαρμογή του σχεδίου θα καθυστερήσει για μικρό χρονικό διάστημα.
Τέλος, ο κ. Πέτσας είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και ότι εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θέση της Ελλάδας παραμένει ότι δεν χρειαζόμαστε δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις για την ανάταξη της οικονομίας μετά από την υγειονομική κρίση. Ιδιαίτερη σημασία έχει, εξάλλου, για την Ελλάδα, λόγω του τουρισμού, να επανέλθει η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προσώπων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές.
Πηγή: newsit.gr