Όταν πρόκειται για την τεχνολογία, ο Μπιλ Γκέιτς έχει τα πρωτεία
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέψουν το μέλλον, όπως οι δημιουργοί των Simpsons που προέβλεψαν με ακρίβεια την ταινία Μπάρμπι που θα έβγαινε την ίδια μέρα που συνελήφθη ο πρόεδρος Τραμπ. Αλλά όταν πρόκειται για την τεχνολογία, ο Μπιλ Γκέιτς έχει τα πρωτεία.
Ο ιδρυτής της Microsoft, ήξερε με ακρίβεια που κατευθυνόταν το μέλλον της τεχνολογίας. Μάλιστα το 1999 έκανε μερικές τολμηρές προβλέψεις στο βιβλίο του «Business @ the Speed of Thought».Κάθε μία από τις 15 προβλέψεις του επαληθεύτηκε.
Ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών
Υπήρχε μια εποχή που η εύρεση της καλύτερης προσφοράς για οτιδήποτε σήμαινε ώρες έρευνας.Τώρα, χάρη σε ιστότοπους όπως το Compare the Market και το Moneysupermarket, μπορούμε να συγκρίνουμε τις τιμές για τα πάντα, από προϊόντα τεχνολογίας μέχρι προσφορές ασφάλισης σε δευτερόλεπτα.
Ο Γκέιτς προέβλεψε: «Θα αναπτυχθούν αυτοματοποιημένες υπηρεσίες σύγκρισης τιμών, οι οποίες θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να βλέπουν τις τιμές σε πολλούς ιστότοπους, καθιστώντας εύκολη την εύρεση του φθηνότερου προϊόντος για όλους τους κλάδους».
Κινητά τηλέφωνα
Στις μέρες μας, τα τηλέφωνά μας είναι ουσιαστικά προεκτάσεις του εαυτού μας, αλλά το 1999, οι περισσότεροι άνθρωποι κουβαλούσαν μαζί τους ογκώδη τηλέφωνα Nokia που δεν είχαν πολλά να προσφέρουν εκτός από ένα γρήγορο μήνυμα/τηλεφώνημα.
Ο Γκέιτς είδε σίγουρα τις δυνατότητες από νωρίς: «Οι άνθρωποι θα κουβαλούν μαζί τους μικρές συσκευές που θα τους επιτρέπουν να βρίσκονται συνεχώς σε επαφή και να κάνουν ηλεκτρονικές δουλειές από όπου κι αν βρίσκονται.
«Θα μπορούν να ελέγχουν τις ειδήσεις, να βλέπουν τις πτήσεις που έχουν κλείσει, να παίρνουν πληροφορίες από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να κάνουν σχεδόν οτιδήποτε άλλο σε αυτές τις συσκευές».
Διαδικτυακή χρηματοδότηση
Πάνε οι εποχές που πηγαίναμε στην τράπεζα για κάθε σημαντική συναλλαγή, καθώς τώρα, έχουμε ηλεκτρονική τραπεζική που χειρίζεται τα πάντα, από μεταφορές χρημάτων μέχρι την πληρωμή των εβδομαδιαίων αγορών μας – όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο Γκέιτς
Προέβλεψε επίσης ότι ο ιατρικός τομέας θα γινόταν ψηφιακός και τώρα έχουμε διαδικτυακές γνωματεύσεις και ψηφιακές συνταγές. Έγραψε: «Οι άνθρωποι θα πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, θα φροντίζουν τα οικονομικά τους και θα επικοινωνούν με τους γιατρούς τους μέσω του διαδικτύου».
Εικονικοί βοηθοί
Ενώ ο Γκέιτς δεν προέβλεψε συγκεκριμένα την Alexa της Amazon ή τον Google Assistant, οραματίστηκε ένα μέλλον μαζί με εικονικούς βοηθούς. Πίστευε ότι θα έχουμε «προσωπικούς συντρόφους» που θα «συνδέουν και θα συγχρονίζουν όλες τις συσκευές σας με έξυπνο τρόπο […] και θα τους επιτρέπουν να ανταλλάσσουν δεδομένα». Συνέχισε: «Θα ενημερώνει όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για τις αγορές και το πρόγραμμά σας, επιτρέποντάς τους να προσαρμόζονται αυτόματα σε αυτό που κάνετε».
Συστήματα οικιακής παρακολούθησης
Ο Γκέιτς δεν ήταν μόνο σε θέση να μιλήσει για την τεχνολογία χειρός, αλλά έκανε και εικασίες για το μέλλον της οικιακής ασφάλειας και προέβλεψε το αντίστοιχο των σημερινών κουδουνιών Ring και Google Nest ως αναβάθμιση των καμερών CCTV. «Οι συνεχείς βιντεοσκοπήσεις του σπιτιού σας θα γίνουν συνήθεις, οι οποίες θα σας ενημερώνουν όταν κάποιος σας επισκέπτεται ενώ δεν είστε στο σπίτι», έγραψε.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τη δεκαετία του ’90, η επαφή με τους φίλους σήμαινε συνήθως να τους τηλεφωνείτε ή να τους επισκέπτεστε προσωπικά. Αλλά ο Gates φανταζόταν ήδη «ιδιωτικές ιστοσελίδες για τους φίλους και την οικογένειά σας» που θα μας επέτρεπαν να «συνομιλούμε και να προγραμματίζουμε εκδηλώσεις». Αν και δεν είναι ακριβώς «ιδιωτικές», εφαρμογές όπως το Twitter, το Facebook και το WhatsApp μας κρατούν συνδεδεμένους με τους φίλους και την οικογένειά μας από σχεδόν οπουδήποτε και παντού.
Αυτόματα παραγόμενες διαφημίσεις
Ο πατέρας τριών παιδιών προέβλεψε την άνοδο των εξατομικευμένων διαφημίσεων: «Λογισμικό που γνωρίζει πότε έχετε κάνει κράτηση για ένα ταξίδι και χρησιμοποιεί αυτή την πληροφορία για να προτείνει δραστηριότητες στον τοπικό προορισμό. «Προτείνει δραστηριότητες, εκπτώσεις, προσφορές και φθηνότερες τιμές για όλα τα πράγματα στα οποία θέλετε να λάβετε μέρος».
Έξυπνες διαφημίσεις
Στις μέρες μας, μοιάζει σαν οι διαφημίσεις να μας ακολουθούν παντού, κρυφακούγοντας τις συζητήσεις μας και παρουσιάζοντάς μας τι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε. Ο Γκέιτς το είδε επίσης αυτό να έρχεται, ότι οι συσκευές μας θα έχουν «έξυπνες διαφημίσεις». Και πρόσθεσε: «Θα γνωρίζουν τις αγοραστικές σας τάσεις και θα εμφανίζουν διαφημίσεις που θα είναι προσαρμοσμένες στις προτιμήσεις σας».
Ιστοσελίδες αθλητικών συζητήσεων
Ναι, προέβλεψε ακόμη και ένα μέλλον όπου οι φίλαθλοι θα μπορούν να βλέπουν ενημερώσεις και σκορ ζωντανών αθλητικών αγώνων – ακόμη και να στοιχηματίζουν. Έγραψε: «Ενώ παρακολουθείτε έναν αθλητικό αγώνα στην τηλεόραση, οι υπηρεσίες θα σας επιτρέπουν να συζητάτε ζωντανά τι συμβαίνει και να συμμετέχετε σε έναν διαγωνισμό όπου θα ψηφίζετε ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει».
Σύνδεσμοι σε ιστότοπους κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεόρασης
Ο Γκέιτς προέβλεψε επίσης πώς θα εξελιχθούν οι διαφημίσεις, με μελλοντικές διαφημίσεις που θα περιλαμβάνουν συνδέσμους ή κωδικούς QR που θα κατευθύνουν τους θεατές σε διαδικτυακό περιεχόμενο ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η τηλεοπτική εκπομπή θα περιλαμβάνει συνδέσμους προς σχετικές ιστοσελίδες και περιεχόμενο που συμπληρώνουν αυτό που παρακολουθείτε».
Εικονικοί πίνακες συζητήσεων
Ο 68χρονος προέβλεψε ότι το διαδίκτυο θα χρησιμοποιείται και για τοπικές συζητήσεις: «Οι κάτοικοι των πόλεων και των χωρών θα μπορούν να διεξάγουν συζητήσεις μέσω διαδικτύου σχετικά με θέματα που τους αφορούν, όπως η τοπική πολιτική, ο πολεοδομικός σχεδιασμός ή η ασφάλεια».
Διαδικτυακές κοινότητες
«Οι διαδικτυακές κοινότητες δεν θα επηρεάζονται από την τοποθεσία σας, αλλά μάλλον από το ενδιαφέρον σας», δήλωσε ο Γκέιτς. Ουσιαστικά, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας είδε την άνοδο των παγκόσμιων διαδικτυακών κοινοτήτων όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συνδεθούν με κοινά ενδιαφέροντα – ας πούμε, το Reddit;
Λογισμικό διαχείρισης έργων
Εφαρμογές όπως το Slack και το Microsoft Teams έχουν γίνει απαραίτητες στο σημερινό (υβριδικό) εργασιακό περιβάλλον, αλλά ο Gates είχε την ιδέα πριν από δύο δεκαετίες. «Οι διαχειριστές έργων που επιθυμούν να συγκροτήσουν μια ομάδα θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο, να περιγράφουν το έργο και να λαμβάνουν συστάσεις για διαθέσιμα άτομα που θα ταιριάζουν στις απαιτήσεις τους», έγραψε. Ηλεκτρονική πρόσληψη προσωπικού.
Το LinkedIn έχει σίγουρα αλλάξει το παιχνίδι για την αναζήτηση εργασίας και την παραμονή σε επαφή με πρώην συναδέλφους και μαντέψατε, ο Γκέιτς προέβλεψε τις δυνατότητες αυτού του είδους επαγγελματικής δικτύωσης. «Ομοίως, οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία θα μπορούν να βρίσκουν ευκαιρίες απασχόλησης στο διαδίκτυο δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους, τις ανάγκες τους και τις εξειδικευμένες δεξιότητές τους».
Λογισμικό επιχειρηματικής κοινότητας
Ο Γκέιτς οραματίστηκε επίσης ένα μέλλον όπου οι εταιρείες θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές για θέσεις εργασίας στο διαδίκτυο: «Οι εταιρείες θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές για θέσεις εργασίας, είτε πρόκειται για ένα κατασκευαστικό έργο, είτε για μια κινηματογραφική παραγωγή, είτε για μια διαφημιστική καμπάνια». Πίστευε ότι αυτό θα βοηθούσε «και τις δύο μεγάλες επιχειρήσεις» να «αναθέτουν εργασίες» αποτελεσματικά και να βρίσκουν νέους πελάτες.
* Πληροφορίες από: https://www.uniladtech.com/