Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που υπέστησαν οι χώροι όπου στεγαζόταν η Εφορία στη Λάρισα μετά την πολύ μεγάλη φωτιά του Σαββάτου.

Το μεσημέρι αναμένονται στη Λάρισα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής όπου αφενός θα διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής, ενώ θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη ώστε να δουν την «επόμενη ημέρα» σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την οργάνωση της δουλειάς στο πλαίσιο της πρωτόγνωρης κατάστασης που καλούνται να διαχειριστούν τα στελέχη της Β΄ ΔΟΥ.

Στάχτη και δάκρυα

Η Προϊσταμένη της Β΄ ΔΟΥ Ελένη Τζιόρτζιου περιγράφει την ψυχολογία που έχει αφήσει στην ίδια, όπως και στους συναδέλφους της, η καταστροφή που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου.

«Έκλαιγα από την εικόνα που αντίκρισα…» λέει χαρακτηριστικά η κ. Τζιόρτζιου και προσθέτει πως είχε τη δυνατότητα να δει τις εκτεταμένες ζημιές που άφησαν οι φλόγες στον πρώτο όροφο. 

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη, στον πρώτο όροφο καταστράφηκαν τα πάντα, εκτός από το Αρχείο όπου φυλάσσονται γονικές παροχές, κληρονομιές κλπ., το οποίο από την αρχή ενημέρωσε την Πυροσβεστική πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί, ώστε να μην πέσει νερό εφόσον δεν πλησίαζε προς τα εκεί η πυρκαγιά.

Από τις πληροφορίες της κ. Τζιόρτζιου προκύπτει πως η καταστροφή είναι ολοκληρωτική τόσο στον δεύτερο όροφο, όσο και σε έναν τμήμα του τρίτου ορόφου όπου στεγάζονταν οι servers.

Πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες

Η Προϊσταμένη της Β ΔΟΥ αναμένει τις αφίξεις της κ. Παπανάτσιου και του κ. Πιτσιλή, ώστε να δοθούν οι σχετικές κατευθύνσεις για όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

Εκτίμησή της είναι πως σε ότι αφορά τις υπηρεσίες έκδοσης ενημεροτήτων, κλειδαρίθμων, ΑΦΜ, μητρώων των φορολογουμένων που υπάγονται στη Β ΔΟΥ μπορεί να γίνονται από τους εργαζομένους που θα μεταφερθούν στην Α΄ ΔΟΥ, η οποία στεγάζεται στη Φιλιππούπολη, στα γραφεία όπου κάποτε είχε την έδρα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

Σε ότι αφορά τα τερματικά που απαιτούνται να μεταφερθούν στην Α ΔΟΥ, ήδη γίνονται συνεννοήσεις με την ΑΑΔΕ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τα επόμενα 24ωρα.

Παράλληλα, ένα δεύτερο τμήμα των εργαζομένων στην Β΄ ΔΟΥ θα πρέπει να ξεκινήσει την αναλυτική καταγραφή των ζημιών ώστε να ενημερώσει αναλυτικά τις αρμόδιες Αρχές.

Η κ. Τζιόρτζιου επισημαίνει πως όσες υποθέσεις βρίσκονταν στα γραφεία των εφοριακών είχαν καταχωρηθεί και βεβαιωθεί και έτσι, τουλάχιστον σ’ αυτό το επίπεδο, δεν αναμένεται ιδιαίτερη ταλαιπωρία των πολιτών.

Κλείνοντας καλεί τους πολίτες να κάνουν υπομονή τις επόμενες ημέρες, ενώ εκτιμά πως θα προχωρήσουν άμεσα υποθέσεις όπως διεκπεραίωση επιστροφών φόρων κλπ.

Πηγή: larissanet